петък, 28 февруари 2014 г.

Домашни еклери


   Домашни еклери

 



Необходими продукти за пареното тесто:  
1.ч.ч. вода,
1/2 ч.ч. олио,

1 ч.ч. брашно,
 3-4бр. яйца (зависи от големината им)
щипка сол

 За крема :
1/2 л. прясно мляко,
 7-8 с.л. захар,
5 с.л. брашно -равни
50 г. масло
 3 бр. ванилийки


Начин на приготвяне :
Водата и олиото завират на котлона ,след това се добавя брашното като се бърка непрекъснато,докато сместа стане гъста . Оставя се за изстине след ,което при непрекъснато бъркане се прибавят яйцата едно по едно. Тестото става още по-гъсто и лепкаво.


 С помощта на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя с предварително намаслена тава или
покрита с хартия за печене . Може да се използва и пош с подходящ накрайник, ако разполагате с такъв . Не е нужно да се цели идеална форма тъй като при печене си се оформят от само себе си .
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна с включен вентилатор около 30 минути. Получават се около 25-30 бр.


Кремът се приготвя като към заврялото  мляко се прибавя размитото в малко вода брашно или натурално нишесте  и се бърка няколко минути . Прибавя се маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилийките и се оставя да се охлади .
Вече поизстиналите еклери се разрязват на две и с помощта на лъжичка се пълнят с крема .


 Ако имате хубав пош използвайте него с приставка за пълнежи.

С шоколадова заливка
.... и без нищо :)

Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да се направи заливка от шоколад или карамел.

Лебедчета от еклери правя много лесно като вземам част от пареното тесто много малка част и с фунийка направена от хартия за печене рисувам двойки и така пека заедно с еклерите . Резултатът е повече от впечатляващ. :)

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


6 коментара:

Анонимен каза...

Прекрасни са! Поздравления!

Elena Dimitrova каза...

Благодаря от сърце!

Elena Dimitrova каза...

Благодаря от сърце!

didi ivanova каза...

Колко гъсто става тестото,аз се опитах да направя, но не станаха.

Elena Dimitrova каза...

С тази консистенция,която съм показала в купата. Освен това става и доста лепкаво и "тежко"

Elena Dimitrova каза...

С тази консистенция,която съм показала в купата. Освен това става и доста лепкаво и "тежко"