Идеи за трапезата на Бъдни вечер

КОЛЕДНИ СЛАДКИ

Идеи за Коледната трапеза

събота, 1 март 2014 г.

Трицветен кекс


  Трицветен кекс



 
За жълтата и кафявата смес:
3 жълтъка с 1 цяло яйце се разбиват до хомогенна смес с 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. олио. Към тях се прибавя 1 ч.ч. кисело мляко , 1 бакпулвер и една ванилия за предпочитане течна тъй като аромата й е в пъти повече от тази на прах. Сместа се разделя на две равни части като към едната се прибавя 2 с.л. какао, а към другата само кората от един лимон. 




За бялата част

разбиваме белтъците докато удвоят обема си заедно с 1 к.ч. захар, 1 к.ч. олио,1 к.ч. кисело мляко . С помощта на шпатула се прибавя и 1 ч.ч. брашно пресято с  1 ч.л. бакпулвер. Разбърква се леко като се добавя брашното на части за да не спаднат белтъците.



Сглобяваме кекса по следният начин : В кексова форма ,която е намазнена и набрашнена (ако разполагате с такава с керамично покритие не е нужна тази манипулация, а аз лично ползвам форма ,която направо не си знае годините и е най-добрата според мен) се разнася равномерно жълтата смес след което много плътно се покрива с какао



( за да се запазят отделните пластове). След това слагате бялата (белтъчната) смес и отново плътно с какао




и накрая слагаме кафявата смес.





Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор (вентилатора вдига градусите с 20) , или на 180 градуса без вентилатор като се проверява периодично с шиш дали е изпечен.




Аз препоръчвам да се пече на 160-170 градуса без вентилатор и винаги се получава перфектен кекс.




Като поизстине се поръсва обилно с пудра захар или по желание може да се покрие с глазура.


както виждате става невероятно пухкав и ароматен


  • Няколко съвета от мен:
  • Уверете се , че яйцата са разбити много добре със захарта и не е останала, неразградена, защото ако остане захарта на кристали не се изпича и остава леко втечнен в средата!
  • Никога не използвайте силиконова форма за печене!
  • Първо не се изпича добре, второ се свива самата форма от високите градуси и се разлива сместа по фурната и трето остава "лъскава" долната страна на печивото ,която след обръщане на кекса остава отгоре и не е особено приятно.
  • Винаги печете на ниски градуси за по-дълго време и без вентилатор. Бързо се изпича отгоре и отдолу, а в средата остава като суров.
  • Охладете преди да извадите от формата, а след това обърнете върху решетка да се до охлади
  • Съхранявайте в кутия с капак, аз използвам от тортените и никога не ми изсъхва кекса дори и след 2 дни!

    Надявам се да съм Ви била полезна!



    източник на рецептата тук


    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
    Благодаря Ви от сърце!

2 коментара:

Tedi Ickova каза...

Искам да попитам, колко мл. Е чаената и кафяната чаша? Благодаря!

Elena Dimitrova каза...

Използвам мерителни чаши, от тези пластмасовите. Ако не разполагате с такива, използвайте една и съща чаена чаша за отмерването на всички посочени продукти.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...