Идеи за трапезата на Бъдни вечер

КОЛЕДНИ СЛАДКИ

Идеи за Коледната трапеза

събота, 19 април 2014 г.

"Богат" козунак



                                                                       "Богат" козунак

Необходими продукти: 5-6 яйца, 1 ч.ч. топло мляко, 2 пакетчета суха мая или 1 кубче жива мая, около 1.100г. брашно, 100г. олио, 2 с.л. свинска мас- разстопена, сока на 1 лимон, 1 1/2 ч.ч. захар,  1 с.л.захаросани цитрусови корички, 3 с.л. стафиди, 100 мл. бренди, един жълтък за намазване, филирни бадеми.

Начин на приготвяне: Стафидите се накисват в алкохола една нощ преди да се използват.
Брашното се пресява. Прави се кладенче и се слагат яйцата, мазнината, захарта, лимоновия сок и топлото мляко с малко захар , в което е оставена да шупне маята.
Замесва се меко тесто. Прибавят се стафидите и цитрусовите корички.
Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
След това се оформя по желание , в случая на плитка от шест фитила.
Слага се в тава покрита с хартия за печене и се оставя още веднъж да удвои обема си.
Намазва се с жълтък размит леко с лъжичка прясно мляко. Украсява се отгоре със стафиди , филирани бадеми и захар на кристали.
Пече се в предварително загрята на 170 градуса с вентилатор около час като се проверява с шиш да не останат следи от тесто като е готово.Напръсква се с вода и се оставя да омекне завит с кърпа.

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...