вторник, 13 май 2014 г.

Саварини

Саварини




Необходими продукти:
 500г. брашно,
 3 яйца,
 2 щипки сол, 
100мл. олио,
 30г. жива мая,
 250 мл. топла вода,
 50г. захар.

За сиропа:
1 л. вода,
 600г. захар, 
1 бр. есенция ром или друг аромат по избор.

За украсяване: 
200мл. сладкарска сметана, 
стръкчета мента.






Начин на приготвяне:


 Маята се оставя да шупне в топлата вода със захарта.
В купа се разбиват с бъркалка яйцата, олиото, солта и брашното, като постепенно се добавя и водата с мая. Не ви е нужен миксер сместа става лека и лепкава лесна за ръчна обработка.





Загрях фурната на 50
градуса с вентилатор за 10 мин. и като достигнаха тези градуси изключх и сложих да втасва на топло купата с тестото ,задължително покрито с кърпа или стреч фолио за да не хване коричка за 1 час докато удвои обема си.

После се разбърква за да спадне тестото и разпределих с по една препълнена супена лъжица във форма за мъфини тъй като не разполагам с такива за саварини, но пак се получиха много добре.

Пекох ги в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор 17 мин. . 

Изпекоха се чудесно,но пак зависи от фурната и затова пробвайте с дървен шиш или клечка за зъби дали са изпечени в сърцевината. Ако излезе суха значи са готови.
Оставяме дас е охладят за 3о мин.
После ги обърнах с долната страна нагоре.



Слага се водата в подходящ съд и като заври се добавя захарта и желания аромат. 

Оставя се да ври още 5 мин. като се разбърква от време на време. 
Сиропа като е горещ саварините трябва да са студени и обратно, иначе стават на тесто.


Залях ги така както са в формичките с черпаче за сос и така си поемат толкова,колкото им е сипано аз сложих по един черпак като за начало и после разпределих останалия сироп между всички гнезда. Те се издуват и попиват като гъба течността.
 Украсих с разбита смета и стръкчета мента. Получиха се 24 броя.

Източник:didi-mybook.blogspot.com


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!






Няма коментари: