вторник, 10 юни 2014 г.

Пиле с пухкав ориз на фурна

Пиле с пухкав ориз на фурна








Необходими продукти: 
2 големи пилешки бутчета, 
3 стръка зелен лук  / 1 кромид лук , 
1/3 ч.ч. олио, 2 ч.ч. ориз, 
сол, черен пипер.


Начин на приготвяне: 

Бутчетата се сваряват в около 1.5 л. вода и се разделят на порции (ако са големи каквито бяха моите).
Олиото се сипва в дълбок тиган или тенджерка и се запържва нарязания на ситно зелен лук. 
Като се задуши леко се прибавя ориза. 
Тайната на хубавия ориз,този,който се дели на зрънца е първо в качествения ориз аз ползвам този ....



второто е в доброто му омазняване , третото е  в пилешкия бульон,който допълнително е омазнен от пилешките бутчета по-точно от тяхната кожа, затова и използвам само бутчета за приготвянето на пиле с ориз на фурна или само на ориз като си замръзявам бульон в пластмасови бутилки.
Бъркате ориза до като се омазни всяко зрънце и тогава се слага от бульона.  

По рецепти се слага ориз-течност 3:1 , аз обаче слагам 4: 1 + допълнителна чаша бульон за цялото количество ориз, като го слагам когато го сложа да се пече във фурната. 
Не мислете, че става мазен , скорбялата поема мазнината и по-този начин на изсъхва ориза, а остава влажен и пръхкав.
Долива се бульон докато не стане почти готов ориза, чак след това го разпределям в тавичка, подправям го слагам пилето и заливам с допълнителната чаша бульон. 
Разклащам тавата да се разпредели течността и слагам в предварително загрята фурна на 180 градуса с печене отгоре и отдолу БЕЗ ВЕНТИЛАТОР
Това е и последната ми тайна.
 Вентилатора допълнително изсъшава въздуха тъй като циркулита и повърхността става на кора. 
Пека около 40 мин. или до леко зачервяване на пилето. Това е! 




Надявам се да са ви били полезни моите съвети за хубав ориз! 
Да ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...