събота, 30 август 2014 г.

Казанлъшки понички

                                                            Казанлъшки понички





Необходими продукти:
500мл. прясно мляко, 400г. брашно, 1 голямо яйце, 5 с.л. захар (използвах кафява за по-здравословно), 1/2 кубче прясна мая за хляб, щипка сол



Начин на приготвяне: Затопляме млякото  и в чаша с част от  него слагаме малко захар и разтваряме маята докато шупне. След това я прибавяме в купа към останалото мляко, добавяме яйцето,разбъркваме добре на гладка смес, добавяме и захарта и щипката сол и след това с постоянно бъркане на части прибавяме брашното. Получава се нещо като кексово тесто, но ако видите, че се сгъстява разредете с мляко. Разбира се млякото можете да замените и с вода.
Снабдих се с този иструмент за понички и ако е гъсто не минава през шприца или се сплесква и пада в мазнината безформено.



Тестото става меко и сладко на вкус бих казала доста приятно.
В силно сгорещената мазнина се изсипва от тестото и се пържат поничките до златисто.



По желание се поръсват след като се охладят с пудра захар.


4 коментара:

Анонимен каза...

От къде си купи уреда за поничките?
Иначе всичко е много хубаво!

Анонимен каза...

Анонимен

Анонимен каза...

Moiat e ot Djambo, struvashe okolo 6 lv

Анонимен каза...

Аз си взех такъв шприц и се оказа боклук. Направих рецептата както пише,но като сложа от сместа,се рапада и става като омлет. Не съм доволна. Изобщо не стана формата на поничка