вторник, 23 декември 2014 г.

Тиквеник



   Тиквеник





Необходими продукти:


400г. кори за баница
1 средно голяма тиква
200г. орехи,
1 ч.ч. захар
1 пакетче канела на прах от 10г.
1 ванилия на прах
растителна мазнина




За сиропа:


700мл. вода
500г. захар
кората на един лимон
1 ванилия на прах




Начин на приготвяне:


Тиквата обелваме от кората и настъргваме на едро ренде.
Слагаме в дълбок съд мазнина и я добавяме като се стремим да я задушим, а не да се разкашка.
Прибавяме орехите,които са леко начукани или надробени в блендер и захарта.
Отново разбъркваме и след 3-4 мин. добавяме канелата и ванилията.
Охлаждаме леко сместа.
В подходяща тавичка, слагаме 2 листа фини кори за баница, намазняваме и след това още 2 кори, следва един пласт от сместа и така докато свърши сместа и завършим тиквеника най-отгоре с кори за баница.
Разрязваме и отново намасняваме.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на златист цвят.
Охлаждаме.



Правим сиропа като завираме водата и в нея разтваряме захарта, заедно с ванилията и настъргваме кората на един лимон.
Оставяме да ври на умерен огън за 10 мин. и след това заливаме вече изстиналия тиквеник.



Оставяме да се сиропира поне 3 часа, а аз го правя предната вечер и така цяла нощ като престои става страхотен.

Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









2 коментара:

Polia Peneva каза...

Аз малко не топлям.ако в един пакет кори има 12-14 листа-как слагаш 2+2 кори,после тиква.на снимките имаш 6 реда с тиква,т.е ти трябват около 24 листа кори за баница

Елена Димитрова каза...

Веднага обяснявам!
Виждате тавичката ми с какъв размер е и една кора ми стига за 2 пласта т.е. я сгъвам на две и така редя кори 2 (т.е. една цяла стандартна) и ред плънка.
Така става многопластов и сочността се запазва.