петък, 30 май 2014 г.

Кекс с ягоди и бял шоколад

 Кекс с ягоди и бял шоколад








Необходими продукти: 
50г. бял шоколад ( 1/2 голям шоколад) ,  
30 бр. дребни ягодки, 
3 големи яйца, 
1 1/2 захар,
 2 ч.ч. брашно, 
5 с.л. газирана вода ( през годините като съм го правила този кекс съм използвала и лимонада и кока-кола, просто някаква газирана напитка слагате)
 1.2 ч.ч. олио, 
1 бакпулвер, 
2 ванилии, 

пудра захар за поръсване




Начин на приготвяне:

Разбивате с миксера яйцата със захарта докато напълно се обсорбира и не останат кристалчета и сместа стане с кремообразна консистенция. Прибавяте олиото и газираната вода, отново разбивате с миксера. 
Пресявате брашното с бакпулвера и ванилиите и добавяте. 
Отново с миксера разбивате до получаване на гъста смес. 
Ягодите измивате,подсушавате и разрязвате на 4, а шоколада настъргвате. 
С гумена шпатула съвсем леко обърках сместа за да не се разпаднат ягодите тъй като сместа е тежка. 

В намаслена и набрашнена форма сложих сместа и пекох  в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор фурна за 45 мин. 









След като се опече много лесно се изважда от формата и се обръща в подходяща чиния или поднос. Оставя се леко да се охлади и се поръсва с обилно пудра захар.
Получава се невероятен , ароматен кекс подходящ за похапване дори и без повод!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







                                                               

Добруджанки със свежи зелени подправки


                                          Добруджанки със свежи зелени подправки





Необходими продукти:
3 1/2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. кисело мляко + ч .л. сода за хляб, 2 средни яйца, 250 г. сирене, кашкавал за поръсване, олио за намазване, на ситно нарязан магданоз и пресен лук.

Начин на приготвяне: Тестото замесих в хлебопекарната като първо сложих с кошничката й киселото мляко със содата докато шупне, след което разбих леко яйцата и ги прибавих, а след това и натрошеното сирене. Пресях брашното директно в кошничката. Слагате на режим "Тесто" и като приключи с месенето откъсвате малки топчета при мен излязаха 11 на брой , оформяте без да натискате много в кръгла форма и в тава върху хартия за печене ги поставяте.



С четка леко намазвате с олио и поръсвате с кашкавала.



Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 мин.  После ги завих в кърпа за да останат мекички.
Бързо,лесно и много вкусно!


четвъртък, 29 май 2014 г.

Пилешки кюфтенца

Пилешки кюфтенца









Необходими продукти:

1 голямо пилешко бутче,
3 средни яйца,
1 бакпулвер,
2 стръка зелен лук,
1/4 връзка магданоз,
2 с.л. с връх брашно,
сол, черен и бял пипер на вкус.


Начин на приготвяне:
 
Пилешкото бутче се сварява, обезкостява се и се накъсва на дребни парченца.
Пресния лук и магданоза се нарязват на дребно и се прибавят към пилешкото месо.
Яйцата се разбиват леко и се добавят към сместа. Слагат се и подправките на вкус и се сгъстява получената смес с брашното като заедно с него добавяте и бакпулвера.




Разбърква се много добре и се оставя в хладилник за  30 мин. да стегне сместа.
 С лъжица се сипва от сместа в нагорещена мазнина и се пържат до получаване на златиста коричка.






 Оставят се върху чиния с кухненска хартия  да се обере излишната мазнина и са готови за хапване!
Поднесох кюфтенцата с млечно-чеснов сос , а рецептата за него можете да видите ТУК
Тези кюфтенца можете да си ги направите и с пушено пилешко месо, но поне според мен е най-добре ако имате възможност да използвате домашно отгледани птици

Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




                                  







Пирожки със сирене

                                          Пирожки със сирене




Необходими продукти:

около 200г. сирене
2 яйца, 
1/2 кофичка кисело мляко 
1 ч.л. захар
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна мая + 50 мл. топло прясно мляко/вода
1 ч.л. оцет
3 ч.ч. брашно.
100мл. олио



Начин на приготвяне: 

Сложете маята и захарта в топлото мляко заедно с 1 с.л. брашно и разбъркайте .
Оставете на страна докато шупне сместа.
В отделен съд разбийте леко яйцата и добавете олиото, втасалата мая,киселото мляко (със  стайна температура) ,оцета и натрошеното сирене.
Прибавяйте малко по малко брашното и замесете меко тесто.
* По-желание можете да сложите в киселото мляко щипка сода за да станат по-пухкави. 

Разбира се можете целият този процес по замесването да го направите и в машината за хляб.
След като се замеси тестото го сложете в хладилника за 30 минути.
Там то ще си почине и стегне.






Когато мине това време вземете тесто с големината на яйце и разточете на тънък лист . 
При мен се получиха 12 бройки.
Ако предпочитате да не слагате в самото тесто сирене сега сложете и навийте тестото на стегнато руло,защото на мен първите леко ми се отвориха в горещата мазнина.
Тестото е много меко и лесно можете да го оформите и по друг начин както на Вас Ви харесва.
Пържете в сгорещена мазнина ,но на ниска степен ,защото се изпържват много бързо и има опасност да останат в средата сурови.
Сложете ги върху пласт кухненска хартия да се отцедят от излишната мазнина и сервирайте докато са топли.
Добър Апетит!

Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




сряда, 28 май 2014 г.

Мини еклерчета мидички със солена плънка


                         Мини еклерчета мидички със солена плънка

Необходими продукти за плънката: 1 малка опаковка заквасена сметана. 1 пакетче сирене Крема, 1/2 ч.л. черен пипер, сол на вкус, 1/4 връзка магданоз, 1/4 връзка копър, 3 стръка пресен зелен лук.

Начин на приготвяне: Рецептата за еклерите можете да видите ТУК , като ги шприцовах за да се получат като мидички. Като се опекат и охладят се режат на 2 аз не ги разрязах до край за да се стои леко разтворено капачето на "мидичката" и се пълни с по 1 с.л. от сместа.
Сместа се прави като се наситняват магданоза,копъра и зеления лук и се прибавят към добре разбърканите с миксер заквасена сметана и крема сиренето и се подправя на вкус.
Сместа ми стигна за 15 бр. еклерчета.
Страхотно предястие е ,а може и да бъде  поднесено под формата на хапки за празник!





вторник, 27 май 2014 г.

Еклерова торта



                                                                 Еклерова торта




Необходими продукти за еклерите: 1 ч.ч. брашно, 4 средни яйца, 1 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. олио, щипка сол.

За пандишпановия блат: 6 яйца, 125г. захар, 140г. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 2 бр. ванилии.

За яйчения крем: 1 л. прясно мляко, 2 бр. ванилии, 5 с.л. натурално нишесте с връх, 4 жълтъка. Аз удвоих дозата.

2 желатина за част от крема.


Начин на приготвяне на еклерите: Водата и олиото с щипката сол се слагат в тенджерка да заврят. След това на части с бъркане се прибавя брашното до получаване на гъста,лепкава смес. Намаля се котлона и се бърка още 2-3 мин. за да се сготви брашното. Оставя се патеното тесто да се охлади и след това един по един се прибавят жълтъците до получаване на гладка смес.
На тавичка с пласт хартия за печене се оформят еднакви по големина еклерчета. Аз оформих част от тях с шприц, а друга част с 2 лъжички на топчета.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 мин.





Оставят се да се охладят.

За блата разделяме жълтъците от белтъците и разпределяме помежду им захарта. Белтъците разбиваме на твърд сняг, а жълтъците до удвояване на обема им.
Пресяваме брашното с ванилиите и бакпулвера и прибавяме на 3 пъти към жълтъчния крем част белтъци, част от брашното и така до получаване на хубав пухкав крем като се бърка с шпатула еднопосочно и внимателно за да не спадне сместа.
В кръгла тортена форма с хартия за печене се прехвърля сместа за блата и се пече на 180 градуса за 25 мин. или до готовност.
Охлажда се и се разрязва на две.
Крема се прави като се загрява млякото с ванилиите и захарта и като се разтопи захарта се прибавят нишестето, а след това и жълтъците при непрекъснато бъркане. 1/3 от крема се отделя за еклерите, а към останалата част се прибавя желатина разтворен според указанията на опаковката.
В същата тортена форма , в която сме опекли блата сглобяваме тортата.
Първо се пълнят еклерите.
Слага се най-отдолу в тортената форма блата, слага се крем и се редят еклерите. Заливат се с още от крема с желатина докато се покрият. Слага се и другия блат и се слага останалата част от крема. Оставя се да стегне за час в хладилника.
После се украсява по желание аз използвах ягоди потопени в желатин за блясък, стръкчета мента и напръсках с разатопен шоколад. От страни сложих кокосови стърготини и отново разтопен шоколад.
Получи се много свежа и вкусна торта !






Маслинови пица-хлебчета




                                            Маслинови пица-хлебчета




Необходими продукти за 2 хлебчета:
1 ч.ч. топла вода, 1 пакетче суха мая / 10г. жива мая, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар, около 3 ч.ч. брашно, 5-6 черни маслини, 1 ч.л. чубрица.

за гарниране: 1 малка консерва домати или доматено пюре, щипка черен пипер, щипка захар, 1 малко бурканче стерилизирани нарязани печурки, мортадела (това използвах като колбас но може всякакъв друг), настърган кашкавал.


Начин на приготвяне:  Замесва се меко тесто като към него се прибавят наситнените маслини и чубрицата. Става малко тъмно тестото,но пък за сметка на това ухае прекрасно, а на вкус е божестено.
Разпределя се тестото в 2 правоъгълни тавички и се оставя да втаса поне час.
Пекат се хлебчетата в предварително загрята на 180 градуса фурна. След като се опекат се напръскват с вода и се оставят да омекнат допълнително завити в кърпа. Режат се на 2 по дължина.




Доматите се слагат в купа заедно с щипката захар за да убие киселинността им и черния пипер. Разбиват се с пасатор на гладко пюре.
С лъжичка се разпределя върху така получените блатове от хлебчетата и се слагат гъбите,мортаделата и настъргания кашкавал. Поръсва се леко с олио и чубрица , а може и с подправка за пица.
Пеках на функция "грил" на 200 градуса до получаване на златист загар на кашкавала.
Това е! Бързо и вкусно!


понеделник, 26 май 2014 г.

Плодови шишчета с пандишпанови хапки




                                       Плодови шишчета  с пандишпанови хапки





Необходими продукти за пандишпановата платка: 5 яйца, 150г. брашно, 130г. захар , 3 с.л. неподсладено какао ако искате тъмен блат не слагате ако искате жълт да ви остане блата,  1 бакпулвер, дървени шишчета, банани,  ягоди, връхчета от мента , разтопен шоколад.

Начин на приготвяне:
Разделят се белтъците и жълтъците на яйцата и се разпределя между тях захарта. Белтъците се разбиват на твърд сняг, а жълтъците на гладък крем ,докато се удвоят и се прибавя какаото. На 3 пъти се разпределят брашното с бакпулвера и белтъците като се прибавят към жълтъците с еднопосочно бъркане с шпатула за да не спадне сместа.
Разпределя се сместа в плоска с пласт хартия за печене тава и се пече блата на 180 градуса в предварително загрята фурна. Оставя се да се охлажда блата и с помощта на резци (формички) за сладки се режат хапки.
Нанизват се на шиша пандишпанова хапка , ягода, банан и така до края на шиша и се украсява с мента.
С хартиена фунийка се напръсква върху шишчетата разтопен шоколад.

Какаово руло със заквасена сметана


                                Какаово руло със заквасена сметана






Необходими продукти:
5 яйца, 150г. брашно, 130г. захар , 3 с.л. неподсладено какао, 1 голяма опаковка заквасена сметана, 1ч.ч. пудра захар, есенция ром.

За украсата: 50г. разтопен натурален шоколад, 2-3 ягоди, пудра захар, листенца мента.

Начин на приготвяне: Разделят се белтъците и жълтъците на яйцата и се разпределя между тях захарта. Белтъците се разбиват на твърд сняг, а жълтъците на гладък крем ,докато се удвоят и се прибавя какаото. На 3 пъти се разпределят брашното и белтъците като се прибавят към жълтъците с еднопосочно бъркане с шпатула за да не спаднат белтъците.
Разпределя се сместа в плоска с пласт хартия за печене тава и се пече блата на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Заквасената сметана се разбива заедно с есенцитя ром и пудрата захар на пухкав крем.
Като се охлади блата се нанася крема и се навива на руло. Украсява се с разтопения шоколад , ягодите и пудрата захар и листенцата мента.


сряда, 21 май 2014 г.

Плодова пита


                                                                      Плодова пита





Необходими продукти за пандишпановата платка: 2 ванилии на прах, 1 бакпулвер, 130г. захар, 150г. брашно, 6 яйца.

За яйчения крем: 1 л. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 ванилии на прах, 2 желатина, 4 жълтъка, 4 с.л. брашно.

За украса: 3 пак. желатин, плодове според сезона и вкуса, листчета мента за свежест.


Начин на приготвяне:
Отделят се белтъците от жълтъците. Разделя се между тях захарта и белтъците се разбиват на сняг, а жълтъците на крем докато си удвоят обема. Брашното, бакпулвера и ванилиите се разбъркват много добре в отделна купа и към жълтъците се прибавят на 3 части, част белтъци, част сухи съставки като се бъркат с шпатула в една посока за да не спаднат. Така на 3 пъти.


Белтъците разбиваме на твърд сняг ...


..... жълтъците на кремообразна смес заедно със захарта до удвояване на обема

.... и така изглежда сместа готова за изсипване във формата за печене


След това сместа се изсипва в подходяща форма с подвижно дъно ,покрита с хартия за печене и за всеки случай намаслена и набрашнена.
Пече се блата в предварително загрята на 180г. фурна с включен вентилатор за около 20 мин. все пак проверете с шиш или клечка за зъби дали е суха и тогава извадете от фурната. Оставя се да се охлади и се разрязва на 2. Ако формата ви обаче не е като моята квадратна и се надигне повече режете на 3.





Крема се приготвя като се кипне млякото със захарта и ванилиите докато се разтворят напълно. В отделна купичка слагате малко от млякото и размивате брашното ,а след това прибавяте в тенджерката с останалото мляко на тънка струйка.Разбърквате добре с тел.Отстранявате от огъня и пак се взема малко от млякото и разтваряте жълтъците до уеднаквяване на температурата. Отново се връща на котлона на слаб огън за 3-4 мин. при непрекъснато бъркане. Отнема се от огъня. Оставя се да се охлади леко. Разтваряте пакетчетата желатин според указанието на опаковката във вода, а като набъбне го разтворих за 15 сек. в микровълновата до втечняване.
! Вземат се 2 черпачета от яйчения крем и с него се покрива долния блат на платката, още преди да се сложи желатина за да стане мек и напоен.
Прибавя се малко от млякото пак да се уеднакви температурата и слагате към останалото. Охлаждате .
Във формата върху долния блат се изливаяйчената смес като се оставят 2 черпака от нея. Захлюпва се с другата част от блата и се слагат и черпачетата яйчена смес за основа на плодовете.
Аз оставих в хладилника 1 нощ.
На сутринта когато се беше стегнало, разтворих желатина според указанията, нарязах плодовете и тук идва играчката топи се всеки плод и се реди. Въпрос на въображение е как искате да изглежда. Стяга се за още 20 мин. много бързо става и това е!
Да ви е сладко!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...