петък, 26 септември 2014 г.

Хлебни кроасани със солена плънка

Хлебни кроасани със солена плънка






Необходими продукти за тестото: 
120мл. топла вода,
 120 мл. топло мляко, 
120 мл, олио,
 420г. брашно, 
2 с.л. захар, 
1 с.л. сол, 20г. или 1/2 кубче жива мая или 7г. суха мая.

За плънката използвах
 3 кисели краставички,
 1 с.л. с връх заквасена сметана, 
1 с.л. майонеза, 
300г. шунка нарязана на кубчета, черен пипер, но може да си я направите по Ваш вкус с каквото предпочитате.

За намазване:
1 яйце + прясно мляко

Начин на приготвяне: 
Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. 
Аз загрявам фурната на 50 градуса и като достигне тази температура я изключвам и оставям тестото вътре с намазнена повърхност за да не хване "коричка" от топлия въздух и завито не плътно с кърпа , докато се удвои обема му.
За плънката се надребняват шунката и краставичките разбъркват се с майонезата и заквасената сметана и се подправяна вкус с черен пипер.
След като е втасало хубаво го примесвам и го разточвам на правоъгълник с дебелина 1 см. ,от който правя триъгълници. 
В широката част слагам от плънката по 1 с.л. и навивам като кроасани или кифлички кой както си прецени.
Слагат се в тава предварително застлана с хартия за печене и се редят на достатъчно разстояние тъй като почти утрояват обема си.
Отново се оставят да втасат като се повтаря процедурата с подгрятата фурна и след като са удвоили обема си се намазват с яйцетои прясното мляко за лъскавина.
Пекат се на предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 20-25 мин. или до готовност. 
След като се изпекат леко се напръскват с вода и се оставят под кърпа да се задушат за допълнителна мекота за 10 мин.
Опитайте няма да съжалявате!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






неделя, 14 септември 2014 г.

Зеленчукови шницели

                                                           Зеленчукови шницели





Необходими продукти: 2 картофа по-големи, 3 печени червени пиперки, 1 к.ч. грах,стерилизиран може и замръзен но леко подварен, сирене около 200 г. , магданоз, по желание пресен лук, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно до получаване на хомогенна смес, 1 бакпулвер ,черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Картофите се настъргват на ситно ренде, печеният пипер се нарязва на кубчета, слага се и граха,натрошава се сиренето, магданозът и пресният лук се наситняват. Прибавят се яйцата, бакпулвера и брашното и се подправя на вкус.
В силно сгорещена мазнина се пържат като се изсипват с помощта на супена лъжица. Оставят се след като са готови върху кухненска хартия да се абсорбира излишната мазнина.
Стават малко тежички , затова за мен идеалната гарнитура към тях е огромна салата от сезонни зеленчуци.
Да ви е сладко!





събота, 13 септември 2014 г.

Хлебни сандвич-рулца

      Хлебни сандвич-рулца




Необходими продукти: Хляб за тостер или аз си направих хляба в хлебопекарната и по същият начин се нарязва като за тостер като използвах тази рецепта , топено сирене/сирене крема/ маргарин, кисели краставички, някакъв колбас по избор, кашкавал.

за панировката:
2 яйца, 1 1/2 с.л. натурално пшенично нишесте, щипка сол, 1 пакетче бакпулвер.


Начин на приготвяне: Хляба нарязах на филии (не трябва да е пресен тъй като ще стане на тесто, а от предният ден) и се разточва леко с точилката за да стане еластичен. Маже се с топено сирене след това се слагат киселите краставички, колбасът и кашкавала нарязани на ивички и всичко се слага в единия край на филията. Навива се на рулце като се внимава да не се разчупи.
Панировката се прави като се смесват всички продукти за нея и се разбърква до гладка каша. Рулцата се овалват в нея и се пържат в силно сгорещена мазнина за около по минута и половина от всяка страна или до златисто.Това е!




четвъртък, 11 септември 2014 г.

Хляб в хлебопекарна

 Хляб в хлебопекарна






Продукти: 
120 мл. топло прясно мляко,
 120 мл, топла вода, 
120 мл, олио, 
420г. брашно, 
10 г. жива мая, 
2, 1/2 с.л. захар,

 1/2 с.л. сол.

Начин на приготвяне:

В кошничката на хлебопекарната се слага маята ,топлата вода с 1 ч.л. от захарта + 1 ч.л. брашно. 

Като шупне маята се слага и топлото мляко след това се прибавят олиото и останалата захар, разбърква се , прибавя се пресятото брашно и най-отгоре се слага солта. 
Следвах стриктно рецептата на Емил Савчев и стана невероятно мек и ароматен хляб.
Ето и резултатът:








Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


вторник, 2 септември 2014 г.

Паста пене на фурна


                                                                     Паста пене на фурна





Необходими продукти: 1 пакет паста пене (500г.), 500г. кайма смес, 300г. кашкавал, 1 лук, ч среден морков, 250 мл. течна сметана за готвене, 3 средни домата, сол, черен пипер.


Начин на приготвяне: Сваряваме пастата в подсолена вода. През това време наситняваме лука и моркова и запържваме. Прибавяме и каймата с подправките ( аз сложих и малко кимион , освен черния пипер) и запържваме докато не стане на "трохи". Добавяме и пасираните домати с щипка захар и малко сол. Оставяме да поврят докато им се изпари водата. След това добавяме и сметаната. Овкусяваме на вкус и оставяме да покъкри около 10-15 мин. Ако ви се струва течно добавете едно черпаче за сос от водата , в която се е варила пастата. Ако отново ви се струва течно не се притеснявайте после пастата ще поеме сосът и ще се овкуси невероятно.
В подходяща тава слагаме сос след това паста и така докато свършат компонентите, но задължително се завършва със сос. Поръсваме обилно с кашкавал. Печем до получаване на златиста коричка в предварително загрята на 200 градуса фурна. Като е готово ястието изваждаме от фурната и оставяме 5-10 мин. и сервираме по желание с допълнително настърган кашкавал.
Добър апетит!