Идеи за трапезата на Бъдни вечер

КОЛЕДНИ СЛАДКИ

Идеи за Коледната трапеза

неделя, 11 януари 2015 г.

Пилешка пастърма



     Пилешка пастърма





Изчетох много рецепти по темата за така наречените "веяни" меса както баба ги наричаше и дори в градски условия,тъй като нямаме село за мое огромно съжаление , то взе, че се получи разкошно мезе,а методът на приготвяне научих от Калинка Георгиева,която го сподели, за което й благодаря.


Ето и как го направих:
Използвах 3 филета от пилешко месо
морска сол
2 пакетчета лимонена киселина т.е.общо 14г.
около 700 мл. вода
1 1/2 с.л. сух риган (много харесвам вкуса му особено за овкусяване на меса)
2 с.л.червен пипер
1 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. чесън на прах
1 с.л. чубрица

1/2 ч.л. чимен (ако обичате по-пикантно добавете 1 ч.л.)
сол не добавих ими сеполучи страхотно балансиран вкус,но ако обичате по-солено сложете 1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
сложете микс от подправки,които са по Ваш вкус, аз използвах тези


И така да започваме:
Филетата се овалват в ситна морска сол , слагат се в торбичка и се прибират в хладилника за едно денонощие.
През това време солта извлича излишната вода и започва процес на консервиране.
След това (на другия ден) изхвърляме водата,която се е отделила и с помощта на домакинска хартия или салфетка, внимателно попиваме всяко филе от останалата по него сол.
В купа или подходящ съд слагаме водата и разтваряме лимонената киселина.
Слагаме филетата.

Оставих ги за около 6 часа като ги наблюдавах да не излезе някоя част от месото извън водата, защото остава червено, а като цяло филетата придобиват бял цвят от "запечатването" с лимонената киселина.
След като са се накиснали достатъчно ги изваждате и отново с домакинска хартия или салфетки попивате много добре като целим да станат възможно най-сухи, за да не изпадат подправките.
В разлята чиния смесих всички подправки и овалях всяко филе в тях, като трябва да се покрият плътно и отвсякъде.
Ако искате да са фини подправките ги смесете и смелете в мелничка за подправки.
С помощта на здрав конец провесваме на сухо проветриво място за около седмица.
Тъй като разполагам само със закрити балкони, ги оставих да съхнат на този с южно изложение и ми отне точно 7 дни за да станат готови.
 





Когато подправките не "лепнат",а филетата се свият и стават твърди,тогава са готови за консумация и това е резултата
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












1 коментар:

Mitev каза...

МНОГО СОЛЕНО СТАВА ТАКА.
ПРОБВАХ ГО.
НО АКО СЕ ПРАВИ КАТО ПАСТАРМА СУХО ОСОЛИАЖАНЕ ЗА 5-6 ЧАСА СТАВА ОК.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...