сряда, 14 януари 2015 г.

"Напукани" хлебчета

   "Напукани" хлебчета





Необходими продукти:
600мл. топла вода
1кг. бяло брашно
1 ч.л. захар
1 пакетче суха мая за хляб
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол


Начин на приготвяне:
Маята шупвате в малка част от топлата вода,захарта и 1 с.л. брашно.
След като втаса прибавяте и останалата вода,зехтина,солта и малко по малко от брашното до пълното му усвояване и получаване на меко тесто.
оставяме да втаса до удвояване на обема.
Като е готово отново премесваме и разделяме на 4 части. а
От тях оформяме продълговати хлебчета,които поставяме в тави с пласт хартия за печене .
Със сито поръсих хлебчетата и около тях с брашно, за да не хванат коричка отгоре от топлата фурна и отстрани, за да не се слепят едно за друго при повторното им  втасване.
Загряваме фурната на 50 градуса с вентилатор,като на най-долното ниво сложете тавичка с вода.
След като достигне тази температура изключете фурната.
Слагаме тавите вътре аз сложих на средно и над средното ниво по една тава и оставих за около 30 мин. да удвоят обема си.
Изваждаме ги и загряваме фурната на 180 градуса с вентилатор,като тавичката с вода продължава да стои във фурната.
Тя спомага да се надуят максимално и да се образува хрупкава коричка и точно от нея ми се получи този разкошен "напукан" вид.
Направих по 2 разреза върху хлебчетата и пекох за около 20-25 мин. или докато прецените, че е готов.
Ако искате хрупкава коричка оставете да се охладят върху решетка, ако не ,покрийте с кърпа за 10 мин.
Това е!






Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.








Няма коментари: