четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Дърпана Баница


Дърпана Баница






Необходими продукти:

600г. брашно
240 мл. вода
2 яйца
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
200мл. олио ( за "накисване" на топките / топката тесто  и намазняване на вече готовите кори)

200г.сирене





Начин на приготвяне:
Замесваме меко тесто от продуктите и разделяме на 6 топки, а ако мислите, че можете да се справите, не разделяйте тестото и оставете да почине в мазнината както е цялото като само го сплескате за да може да потъне цялото в олиото.

Аз добих кураж да го разтегля на един лист чак на 6-тия път точно за Нова Година за да я направя с късмети.
В тавичка изсипваме 200мл.олио и слагаме топките като ги сплескваме леко и ги намазваме и отгоре с олиото.
Оставяме да се отпуснат за 30 мин.
Върху платнена покривка ,всяка топка правим на възможно най-тънък лист и изрязваме краищата,където има нужда и са одебелени.








Напръскваме с олио и слагаме сирене. 
С помощта на кърпата завиваме на руло.
В намазнена тавичка редим като охлюв всяка кора.
Отгоре отново напръскваме с олио върху цялата повърхност на баницата.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 мин.
Като е готова , напръскваме с вода и покриваме с кърпа за 10-15 мин.



източник: http://www.vkusi.me




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









14 коментара:

Анонимен каза...

баницата е божествена

Elena Dimitrova каза...

Благодаря Ви! Обожавам я!

Анонимен каза...

Каква е ролята на оцета? Аз не го добавям към тестото, баницата е хрупкава, докато е топла, след като изстине става мека.

Елена Димитрова каза...

Оцета прави тестото еластично и може да се разтегля безпроблемно

Десислава Енчева/И накрая щипка сол каза...

И аз съм и "намигнала"на тази баница и от доста време и се каня,кога ли ще се реша,още събирам кураж.Твоята много апетитно изглежда!

Елена Димитрова каза...

Благодаря, Деси! Няма нищо страшно , просто щом тестото ти е еластично и разтегливо няма да имаш проблеми и гарантирам,че ще се получи уникална баница

Анонимен каза...

Здравейте! Благодая за страхотната рецепта и апетитен снимков материал :)
Тъй като съм новобранка в кухнята, ще ви помоля за уточнение- как с помощта на кърпата навивате на руло корите? Корите как се разточват- на кръг или правоъгълник? За тези продукти тава с какъв размер е подходяща?
Предварително ви благодаря за отговора и ви пожелавам приятно посрещане на Новата 2016-та година!
Поздрави,
Любомира

Елена Димитрова каза...

Като разделите тестото на топки ги оставяте да починат в олиото в тава (както на снимката). Сложете памучна кърпа или примерно чаршаф някакъв и вземете една топка тесто. Първоначално с ръка както го държите го разтеглете , а след това го сложете върху кърпата и започнете да го разтеглете като обикаляте с ръце по края и леко раздърпвате до желаната тънкост. Тестото е еластично и няма да имате проблем с разтеглянето. След като е станало достатъчно тънко, изрежете по края ако е останало по-дебело тесто и поръсете така получената кора с мазнина и сирене. Вземете едната страна на кърпата, повдигнете я и кората от тесто сама ще започне да се навива на руло. След това завъртете на охлюв рулото и наредете в тава.
Да, хубаво е разтеглената кора да е кръгла.
Това е!

Irina Gancini каза...

Сега отивам да я пробвам аз :) Отдавна си мечтя да се науча и всяка година си поставям нови предизвикателства.. тази година е дърпана баница. Дали ще стане от първият път не знам, но ще опитвам докато стане. Може ли да ми кажете кой вариант според вас е по-добър с яйцата или без яйцата? Поздрави и обезателно ще пиша като стане и като/ако я изядат гладниците вкъщи

Елена Димитрова каза...

Без яйца лично на мен повече ми хареса, защото тестото стана леко и мнооого по-разтегливо от тази с яйцата

Irina Gancini каза...

Здравейте отново! Пробвах я, стана! Още съм в шок :D Не очаквах.. е забравих да сложа сол и не изрязах крайчетата, разделих я на 6 топки както сте написала, но предполагам не те стават колкото масата.. бяха ужасно тънки и прозрачни и реших да спра да дърпам. Баничката стана много приятна, сега отивам да правя за закуска втори дубъл :) Може би ще пробвам сега тази без яйцата. Страхотна е! Много се радвам! Благодаря ви

Елена Димитрова каза...

Поздравления, ама разбира се ,че ще стане и много се радвам,че и на вкус Ви е харесала.

Silvia Kostadinova каза...

И аз тази година мисля да я направя и имам само един въпрос- това само с ръце ли е разтеглено или трябва и с точилка да доразстилам?
Благодаря

Елена Димитрова каза...

Само с ръце е разтегляно, методът ми е следният, постилам чаршаф най-обикновен на масата слагам тестото и леко полека придърпвам от средата към края като обикалям (буквално) масата.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...