сряда, 11 март 2015 г.

Фокача

Фокача



Фокачата е е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки.
Той  е сроден с традиционната неаполитанска пица.
Фокача е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче залято с чист зехтин,върху него домати и маслини или само маслини и лук .


                                                                                                         източник на информация: wikipedia





Изпробвала съм какви ли не рецепти за това така прост за приготвяне но невероятно вкусен плосък хляб,но тази ми е фаворит ,затова и именно нея Ви представям.






Ето и необходимите продукти: 

Необходими продукти:

30г. жива мая или 1 1/2 ч.л. суха мая за хляб
175мл. топло прясно мляко / вода
2 с.л. зехтин
300г. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар


За гарниране:

прясна мащерка
(за сушени домати в зехтин рецептата можете да видите ТУК)
зехтин


Начин на приготвяне:

В топлото мляко разтворете маята заедно със захарта. Оставете да шупне за около 5 мин. и след това добавете, зехтина, брашното и солта.
Замесете меко тесто и оставете за 30 мин. да почине на топло.
След като се е отпуснало, леко с точилка разточете на блат с дебелина не повече от сантиметър и преместете в тавичка с пласт хартия за печене, а ако нямате намажете добре със зехтин.
Оставете отново да втаса този път за час отново на топло.
След като сме получили вече пухкав блат с пръсти натиснете така,че да Ви останат отпечатъците по тестото, полейте със струйка зехтин, поръсете с нарязаните сушени домати и сложете прясна мащерка,
Поръсете с едра морска сол.
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!










В предварително загрята на 200градуса фурна печете за не повече от 20-25 мин, или докато се зачерви отгоре и отдолу много добре.
След като е готова, открехнете леко фурната и оставете за още  10 мин. вътре.
Преди да поднесете полейте много леко отново със зехтин.
Този хляб става толкова ароматен,че няма да можете да спрете да го хапвате и не става никак мазен.
Опитайте и няма да съжалявате





5 коментара:

весела данова каза...

SERVIRALI SA MI MNOGO PUTI FOCACCIA V 4UJBINA,KUPUVALA SUM Q I KATO POLU-GOTOV PRODUKT I VINAGI E BILA SUVSEM TUNI4KA - NAPOLOVINA NA POKAZANATA TUK. SPOMENAVAM 4UJBINA,NO STAVA DUMA ZA DRUGI STRANI,NE ZA ITALIQ...INTERESNO,DALI ORIGINALNATA E TUNKA,ILI PO-DEBELI4KA;TUK MI PRILI4A MALKO NA MILINKI.PRI VSI4KI POLOJENIQ RECEPTATA ZA TESTO E SUPER!
VESSELA

Elena Dimitrova каза...

Гледах един италиански сайт за рецепта и там беше показана по-скоро като нашите погачи доста дебела с чери домати и розмарин , така,че наистина не знам как трябва да изглежда оригиналната,но така както съм я показала е най-разпространена

Донка Минчева каза...

Истинската фокача е точно с такава дебелина. Много тънки са пиците. Фокачата е вид хляб. На скоро се върнахме от Тоскана гр. Лука страхоти фокачи с лук с царевични облизахме си пръстите. Няма по вкусни. Мисля че си се справила страхотно. Колкото по обикновенна толкова по вкусна.

Елена Димитрова каза...

Благодаря ви,Донка и аз знам,че е с такава дебелина,но навсякъде различно се приготвят.
Благородно Ви завиждам за посещението Ви в Тоскана,мечта ми е да отида в Италия.
Поздрави

Nedia Ivanova каза...

Аз живея в Италия. Да, фокачата е точно такава, като всеки район в Италия си има разновидности относно плънката, както впрочем за всяко едно ястие, но дебелината на фокачата е такава.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...