четвъртък, 13 август 2015 г.

Домашен кетчуп

Домашен кетчуп




 

 

Необходими продукти:

зехтин
1 голяма глава червен лук
1 връзка босилек / 4-5 клонки
3 скилидки чесън
1 кг. домати
1 ч.л. черен пипер
1 стъбло целина (не от нашия вид целина,а тази,която е на стъбла, а в магазините се изписва селъри,която е някакъв родственик на нашият вид)
1 малко парче пресен джинджифил
350мл. студена вода
70г. фина кафява захар
200мл. винен оцет
морска сол





Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно джинджифила и скилидките чесън както и главата червен лук и стъблото целина.
В дълбок тиган сложете около 1/3 ч.ч. зехтин и сложете нарязаните продукти.
На умерена температура ги задушавайте докато станат стъклени т.е. за около 10-15 мин.
Прибавете доматите на едро нарязани и студената вода.
Оставете да къкри докато изври водата от доматите.
Добавете листата босилек ,които трябва да са нарязани на ситно.
Подправете със сол и черен пипер.
Пасирайте до получаване на много фина гладка смес.
Върнете сместа на котлона като я присипете в чист съд и добавите към нея оцета и захарта.
Бъркайте и оставете да се редуцира докато стане наполовина количестото и се получи консистенция на кетчуп.
Горещия кетчуп присипете в стерилизирани шишета,затворете добре и обърнете с капаците надолу да се вакуумират или стерилизирайте за 5 -10 мин. само колкото да "дръпнат" капачките.
Невероятно вкусен става ,малко е тегаво за чакане да се редуцира тъй като отнема доста време , а количеството,което получих от тези продукти е 550г.
В оригиналната рецепта присъстваше и 1/2 глава фенел ,който аз сметнах,че няма да ни е по вкуса и не сложих,но ако желаете сложете и от него.
Кетчупа можете да поднесете както към сандвичи и бургери така и към различни меса приготвени на барбекюто.
Добър Апетит!





Хранителната стойност на кетчупа в една порция е:

калории- 9 ккал
въглехидрати- 1,2 g
захари-0,8g.
мазнини-0,2g
наситени мастни киселини- 0g
протеини- 0,4g.



източник на рецептата: jamieoliver.com



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Няма коментари: