сряда, 28 октомври 2015 г.

Печени кестени


Печени кестени







Есенно -зимния период си носи своите типично сезонни храни и една от тях са кестените.
Признавам си имах няколко неуспешни опита с тях ,а така ги обичам.
Имат прекрасен сладникав вкус,почти никакъв аромат , а може да се приготвят по най-различни начини като плънка с кестени за различни птици или пък да служат като основа за десерти.
Аз ги опитах за първи път в Германия ,а тогава тук на нашия пазар не ги разпространяваха така както сега и бяха непознат за мен продукт  и веднага щом започнаха да ги предлагат по веригите магазини започнах  да си купувам.
Начинът за приготвянето им е прост като единствено Ви трябват кестени,а количеството зависи от това какво ще правите затова не уточнявам точен грамаж.
Аз исках единствено печени и затова използвах 500г. от тях.








Измийте ги добре ,а след това идва досадната и трудоемка част да се прережат с остър нож по цялата ширина ,защото под твърдата им повърхност има ципа,която не позволява да се сготвят за кратко време.
Като ги прерязвате ще чуете едно "пук",което означава,че ципата е достигната и прерязана.
Сложете ги в съд с вода и щом заврят ги оставете на умерен огън за 15 минути.
Разбира се това го правим с цел да се обработят по-бързо,но можете и да ги метнете директно във фурната ,но ще Ви отнеме доста повече време,а целта ни са вкусните и бързи ястия все пак.
След като са врели 15 минути, отцедете ги и ги сложете в тавичка,а след това в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Когато са изпечени започва да ухае на печени ядки и безпроблемно ще познаете кога са готови.
Аз ги пекох 30 минути.
Оставете ги да се охладят и след това ги обелете като отстраните твърдата им обвивка.
Както вече споменах можете да си ги хапвате така или да ги добавите към някое ястие или десерт. 
Това зависи изцяло от Вас!
Добър Апетит!


Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 
 







4 коментара:

Анонимен каза...

Благодаря за рецептата. Аз съм от Шумен и в моето детство имаше печени кестени - може би останал спомен от унгарците и австрийците, живели там.

Elena Dimitrova каза...

И други хора споделиха,че са се продавали по улицата ,за съжаление аз нямам спомени и затова бяха новост за мен!

Nadia Nasirat каза...

Аз пък ги цепя и слагам директно във фурната. 25 мин и са готови.

Елена Димитрова каза...

Пробвах,но не ми се получиха само във фурната. Прегоряха отвън,а останаха сурови отвътре

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...