вторник, 29 март 2016 г.

Кекс с газирана вода

Кекс с газирана вода




Необходими продукти:

3 яйца (голям размер)
1 ч.ч. газирана вода
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
аромат на вкус аз използвах ванилия
1 пакетче бакпулвер
2 ч.л. натурално какао за оцветяване на част от сместа




Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем.
Прибавете и течните съставки ( газираната вода и олиото), разбийте с миксер и добавете останалите съставки.
Сега някои ще кажат,че биха използвали лимонада вместо газирана вода за по-жълт цвят ,но аз не бих Ви я препоръчала, защото вече в нея освен оцветители се съдържат и много Е-та и консерванти.
В подходяща кексова форма най-добре с незалепващо покритие , а ако не е с такова намазнете и набрашнете съда , изсипете по-голямата част от сместа във формата, а в останалата смес сложете какаото.
Разбъркайте добре и изсипете върху светлата смес.
Тупнете 2-3 пъти кексовата форма в плота или на масата за да излезе излишния въздух от сместа  и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.
След това охладете и обърнете върху подходяща чиния или поднос, оставете още за 5 минути да се охлади напълно и поръсете с пудра захар, а по желание можете да добавите и някаква глазура.


Става невероятно пухкав и лек и се надявам ,че ще Ви хареса.
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







15 коментара:

Nelly каза...

Zdravete,moia keks ne stana,nady se i kato go ostavih da iztine spadna i kato go otriazoh vatre beshe neopechen.probvah s klechka yj.olio polzvah zehtin dali tova e prichinata?blagodaria vi predvaritelno

Елена Димитрова каза...

Две може да са причините едната е в разбъркването на сместа. Уверете се, че е напълно хомогенна и всички продукти са се слели добре.
Второ - печката: Според мен е била много силна и затова се е надул бързо,а вътре е останал суров.
Препоръката ми е да следвате продуктите както са описани без да замествате. Зехтинът поне според мен не е вариалнт за направата на десерт

Nelly каза...

Много благодаря за отговора.Аз ползвам само зехтин и кокосово олио,масло смятате ли,че е добре да го разтопя?днес ще го правя пак.много благодаря за вашата помощ.

Елена Димитрова каза...

Кокосовото масло е твърда мазнина и дори да го разтопите не съм сигурна за резултата,но не пречи да опитате.

Nelly каза...

Здравей Елена намерих слънчогледово олио направих го,качих снимка на фесбоок.благодаря за помоща

Елена Димитрова каза...

Чудесно, радвам се,че се е получил :)

Unknown каза...

Страхотен - пухкав, красив и ароматен. Позволих си да сложа бучка масло и по-малко олио и ми стана. Пекох го на по-ниска решетка.

Елена Димитрова каза...

Много се радвам,че Ви е харесал :)

Unknown каза...

Страхотен кекс..благодаря за рецептата само искам да попитам украсата от горе на кекса как я направихте и с какво

Елена Димитрова каза...

Отгоре е само пудра захар,но ако желаете можете да направите и шоколадова глазура или друг вид украса, с която да го украсите

Ели Х каза...

Страхотен кекс ,аз вместо обикновенна захар сложих кафява и добавих пресни малини ,стана фантастично :)

Анонимен каза...

Здравейте, ако използвам брашно за кекс трябва ли да намаля бакпулвера.

Елена Димитрова каза...

Здравейте,
Прочетете на опаковката ако пише самонабухващо изобщо не слагайте ,иначе слагайте бакпулвера толкова,колкото е посочен

Анонимен каза...

Здравейте, 1 чаена чаша колко мл. е? Благодаря!

Елена Димитрова каза...

стандартна чаена чаша от 250 мл.