сряда, 11 май 2016 г.

Чабата

Чабата


Чабатата е италиански хляб ,който е специфичен с това ,че има "дупки" като се разреже,поради голямото съдържание на въздух в тестото.

Подходящ е както за сандвичи така и за нарязване на филийки и поднасяне към  друга храна.
Другото специфично при него е,че се прави предварителна закваска наречена биг ,която задължително втасва  24 часа,а в някои рецепти достига и до 72 часа.




Продуктите за чабатата са:



За бига:


140г. брашно
140 мл. хладка вода
1/2 ч.л. суха мая

За основното тесто:



360 г. брашно
1 ч.л. суха мая
10г. сол
1 с.л. зехтин
150 мл. вода
брашно за поръсване
пшеничен грис за поръсване



Приготвяне:


В купа се смесват брашното ,водата и маята за бигата.

леко се разбъркват и се покрива купата с фолио .
Оставих да престои 24 часа и понеже вече е топло направо се утрои затова имайте предвид с големината на купата.
На другия ден смесвате в купа посочените за тестото продукти плюс бигата и замесвате меко гладко тесто.
Оставете да втаса за около час докато удвои обема си.
След като е втасало върху плот с брашно и пшеничен грис разделяте тестото на 6 хлебчета, аз го направих като сложих вече втасалото тесто и без много да го мачкам за да има повече въздух в него само леко с шпатулата за тесто го разделих на  продълговати парчета и хи преместих в тава с пласт хартия за печене.




Отгоре поръсете отново с брашно и грис и покрийте с кърпа за да втасат за още 30 минути.
Във фурната , в която трябва да сложите тава с вода, загрейте на 250 градуса .
След като се загрее фурната намалете градусите на 200 с включен  вентилатор при печенето.
Печете около 20-25 минути или до получаване на хубава златиста коричка.
Охладете върху решетка
Добър Апетит!



рецептата е адаптирана от Бон Апети



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










Няма коментари: