понеделник, 16 май 2016 г.

Пита "Слънце" с маслено-чеснова заливка

Пита "Слънце" с маслено-чеснова заливка



Необходими продукти за тестото:

200 мл. прясно мляко
2 яйца (средни на големина)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 ч.ч. брашно (чашите са с вместимост 250 мл.)
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче свежа мая


За заливката:

2 скилидки чесън
30г. краве масло
по желание за цвят можете да добавите щипка ситно нарязан магданоз



Приготвяне:


Затоплете леко прясното мляко.
В малка част от него сложете захарта и маята и оставете за 5 минутки докато шупне.
Пресейте брашното и направете кладенче в него, излейте втасалата мая, леко разбитите яйца, олиото ,оцета ,солта и започнете да разбърквате и като стане лепкава топка доомесете върху набрашнен плот.
Трябва да се получи меко тесто.
Покрийте с кърпа и оставете да почине докато удвои обема си.
Пригответе си тавичка с пласт хартия за печене.
Моята е с диаметър 30 см.
Разделете тестото на седем топки,дооформете ги ако е необходимо и подредете в тавичката.
Отново покрийте с кърпа и оставете за 15-20 минути да втаса вече оформеният хляб.



След като минат минутите, сложете тавата в студената фурна и настройте градусите на 160 с вентилатор или на 180 без вентилатор.
Пекох с вентилатор.
Печете докато придобие хлебчето златисто-кафяв цвят.
Извадете от фурната и веднага намажете с предварително разтопеното масло, разбъркано с 2 пресовани скилидки чесън и магданоза.


Покрийте с кърпа и оставете за 15 минути.
Така заливката ще ароматизира всяко хлебче от питата "Слънце" както и между тях и ще получите невероятно мека сърцевина и прекрасна топяща се в устата коричка.
Поднесете с шарена сол и Ви уверявам,че просто няма да имате нужда от нищо друго за хапване.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







Няма коментари: