сряда, 23 ноември 2016 г.

Домашен хляб с кисело мляко и много въздух


Домашен хляб с кисело мляко и много въздух



Необходими продукти:


500 мл. топла вода
30 г. жива мая или 15 г. суха мая (ползвам от тези на пакетчена с марката на Кауфланд ,която за мен е най-сполучлива)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
6 с.л. разтопено масло
6 с.л. кисело мляко (пълни)
Брашно около килограм или до получаване на нелепнещо средно меко тесто



Начин на приготвяне:


В малко топла вода разтворете маята ( ако ползвате свежа, ако не може и да пропуснете този процес с втасването аз лично не го правя тъй като използвам само суха на пакетчета мая)

, сложете захарта и малко брашно.
Разбъркайте до гъста кашичка и оставете да втаса докато се получат балончета и самата смес се надигне, а това става след около 5 минути.
Пресейте брашното направете кладенче в него и сложете шупналата мая, остатъка от водата, разтопеното масло,киселото мляко и солта и започнете малко по малко да забърквате тестото, а като се получи по-твърда смес го доизмесете като добавяте по малко още брашно до получаване на средно меко тесто.
Разбира се не е никакъв проблем и да го пуснете в домашната хлебопекарна на функция "Тесто".
Сложете го в купа или друг подходящ съд ,добре намазнена с олио като намазните и тестото отгоре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло докато си удвои обема.


След като това стане преместете тестото върху набрашнен плот и разделете на две части.
Оформете на две кръгли хлебчета и оставете повторно да втасат за 20 минутки отново на топло.
Изпекох ги едно по едно като използвах кръглата тава на Делимано, тъй като изпича равномерно и е с незалепващо покритие,затова е предпочитана от мен за печене на тестени изделия.
През това време загрейте фурната на 200 градуса без вентилатор или на 180 градуса с вентилатор.
Преди да сложите във фурната хлебчетата намажете с разтопено масло, направете няколко разреза с остър нож и сложете да печете до получаване на златист загар отгоре и отдолу,
Охладете върху решетка и чак тогава нарежете на филийки.


Ще забележите ,че тези хлебчета са с много балончета т.е. са с много въздух.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК















2 коментара:

Stamen Nikolov каза...

Пека го в момента, само че леко видоизменен - тестото е 3/1 бяло/типово, добавил съм 2/1 зехтин и масло, а не само масло, както и съм добавил 4-5 бр. сушени домати и стръкче сух розмарин. Пека го в правоъгълна форма. Ще го постна като стане готов и го наснимам. Поздрави!

Елена Димитрова каза...

Страхотно звучи!
Импровизации могат да се правят всякакви, аз вчера правих с наполовина пълнозърнесто и добавих семена.
Поздрави и от мен !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...