сряда, 30 ноември 2016 г.

Хляб изпечен в йенски съд


Хляб  изпечен в йенски съд 



Хляба изпечен в йенски съд е изключително вкусен , става тип селски като тези от онези от едно време, които бяха с хубава хрупкава коричка и много мека вътрешност.
Подходящ е както да се напълни с нещо например ако си приготвяте Разложка бохча , така и да си го нарежете, но най-вкусен е направо начупен поръсен с шарена сол.




Продукти:


300мл. топла вода
1 пакетче суха мая или 15г. прясна мая за хляб
1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. захар
3 ч.ч. с вместимост 250 мл. брашно

3 с.л. олио 


Приготвяне:


От горепосочените продукти омесете тесто,което е средно меко и задължително не трябва да лепне.
Поставете го в купа намазана с мазнина, намажете го отгоре също с мазнина и го покрийте с кърпа.
Така оставете да си почине на топло докато удвои обема си.
Йенския съд намажете хубаво с мазнина  и внимателно преместете втасалото тесто в него.



Не го мачкайте за да не излезе въздуха при втасването.
Сложете капака и поставете в студена фурна.
Включете на 200 градуса .
Наблюдавайте хляба и като видите ,че придобива тъмнокафяв цвят махнете капака и намалете градусите на 180.


Печете още 10 минути.
Извадете хлебчето и го поставете върху решетка да се охлади.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК








23 коментара:

Polya Borisova каза...

А не може ли да се остави тестото да втасва направо в йенския съд, вместо да се мести?

Елена Димитрова каза...

Разбира се, че може, но ще добие формата на йенския съд , а не на хлебче т.е. кръглата форма ,която се получава след изпичане.

Polya Borisova каза...

Разбира се, не се сетих за това :D

Анонимен каза...

Моята иенска няма капак мога ли да сложа алуминиево фолио отгоре

Елена Димитрова каза...

Ако имате гючвеч, чугунена тенджера или обикнове желязна тенджера от онези бабините едно време, ще Ви свършат същата работа.

Unknown каза...

Спазих точно рецептара,но хляба изпълни целия йенски съд и няма нищо общо с вашия. Къде сгреших?

Елена Димитрова каза...

Какво му се получи различното?

Анонимен каза...

А дали е необходимо да се запуши дупката в капака на гювеча?

Елена Димитрова каза...

Запушете я с малко тесто за да може да се получи добра пара отвътре и хляба максимално да бухне

Елица каза...

Какъв е размерът на йенския съд?

Елена Димитрова каза...

Този,който съм показала е 20 см. за съжаление не разполагам с по-голям и затова тестото го разделих на 2. Иначе ако разполагате с по-голям диаметър цялото тесто сложете като ако искате да стане така като хляб за бохча примерно го направете на топка и така го сложете да се пече . Той си бухва перфектно от парата в затворения съд.

zev каза...

и моето хлебчее по Вашата рецепта стана вкусничко, нямах купа с капак затова го пекох открит, може би заради това не се напука

Елена Димитрова каза...

Опитайте да покриете плътно с фолио щом не разполагате с капак. Важно е да се получи пара и така максимално бухва хлебчето ,а като бонус се и напуква за страхотна леко хрупкава коричка.
Поздрави!

Unknown каза...

Здравейте! Ако не искам цяло хлебче, а две по-малки как да процедирам. Колкото за една порция за "бохча по разложки" :) Благодаря и весели празници!

Елена Димитрова каза...

Разделяте тестото на две или три топки и ги изпичате отделно или ако Ви е примерно по-голям съда едно до друго също се получава.
Весело посрещане на новогодишните празници!

Анонимен каза...

Здравейте! Много ми хареса това хлебче, само че когато го направихме, нямаше нищо общо с вашето-не се надигна много, не се напука отгоре и беше твърдо. Къде може да сме сбъркали?

Елена Димитрова каза...

Здравейте, предполагам,че е от маята ,ако не бухне няма и как да се напука.
Ползвам основно суха на Кауфланд , тъй като на други фирми ми се е случвало изобщо да не бухне иначе няма къде да сте сбъркали

me Pocahontas каза...

Получи се! Прекрасна коричка :)

Елена Димитрова каза...

Радвам се, че Ви е харесал!

Kostadin Srebranov каза...

Ще пробвам да направя хлебчето ,но ми се изкаже да попитам дали едно пакетче суха Мая стига за половин кг брашно. Благодаря

Елена Димитрова каза...

Каквото и да се прави с брашно на 500 г. се слагат 7г. суха мая или 20 г. свежа мая за хляб, така си е точно не се притеснявайте!

Руми Неделчева каза...

Здравейте пробвах резултата е отличен.Първо с 150 гр.топла вода разтворих суха мая която взех от Кауфланд със 1/2 ч.л.сол/но е малко следващия път ще сложа 1 и 1 ч.л.захар и малко брашно да стане кашичка.Като стана на шупли но не толкова големи прибавих около 600 грама брашно и 300 грама топла вода.замесих беше меко тесто и се лепеше по ръцете.Прибавих олио на ръцете намазах го цялото тесто доста меко намазах и йенската тенджера и направо го сложих вътре да втасва.Като си удвои обема тогава вкл.фурната на 200 и го пекох то се сцепи отгоре като на снимката на Елена Димитрова.Не видях колко минути се пека но аз гледах като си смени цвета отстрани се виждаше на тенджерата и намалих фурната и го пекох 10 мин,на 180 градуса.Чуден вкус само солта ще променя на 1 ч.л.Благодаря за резептата.

Елена Димитрова каза...

Радвам се ,че сте постигнали перфектен резултат!
Поздравления!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...