Идеи за трапезата на Бъдни вечер

КОЛЕДНИ СЛАДКИ

Идеи за Коледната трапеза

сряда, 26 октомври 2016 г.

Салата от печен пипер без заваряване

Салата от печен пипер без заваряване



Продукти:

12кг. пипер ( в суров вид), а можете да използвате и върхари
5 големи моркова
2 глави чесън
2 връзки целина


За маринатата:

3 бутилки оцет
4 ч.ч. захар
12г. натриев бензоат ( на 1 кг. пипер - 1 г. натриев бензоат)
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио


Начин на приготвяне:

Почистете пипера от дръжките и семките.
Изпечете го и го поставете в удобен съд или найлонови торби за да се задуши и лесно да може да се обели.



В тенджера сложете оцета, олиото, захарта и солта и разбърквайте докато заври и се разтворят напълно захарта и солта.
След като това стане снемете от котлона и сложете натриевия бензоат.

Разбъркайте докато се разтвори и оставете да се охлади маринатата.

Нарежете морковите, целината и чесъна. 


От тях можете да сложите в количества по Ваше желание.
Обелете пипера и сложете в удобен съд, в който ще можете да залеете с маринатата и да отлежи .

Така редите ред печен и обелен пипер, ред моркови,чесън и целина и така докато свършат продуктите.



Загрейте маринатата и залейте салатата.
Разбъркайте добре да се разпредели равномерно, затворете с капак или стреч фолио и оставете да престои салатата 7-10 дни.
От натриевия бензоат се консервира салатата и няма нужда са се заварява.


Самата марината става съвсем леко кисела и леко сладни така,че като я поднасяте можете допълнително да я овкусите .
След като е престояла салатата в маринатата, прехвърлете в буркани и съхранявайте на хладно.

От тази доза излизат 10 буркана от 700мл..

Тази салатка я знам от леля ми, много е вкусна и идеално мезе към ракията, а и е подходящо допълнение към трапезата за Бъдни вечер.
Надявам се да Ви хареса!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











понеделник, 24 октомври 2016 г.

Пилешко в азиатски стил с джинджифил и спагети от моркови

Пилешко в азиатски стил с джинджифил и спагети от моркови




Необходими продукти:


2 бр пилешки гърди
2 големи моркова
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
5 с.л. оризово олио (разбира се можете да ползвате и зехтин или обикновено слънчогледово)
джинджифил с големината около 3 см. (ако обичате сложете и повече,но внимавайте тъй като е с много остър вкус и аромат)
100 мл. соев сос 
3 средни на големина пиперки


сусам за поръсване


Начин на приготвяне:



Нарежете пилешкото месо на дълги ивички.
Трябва да са с еднаква дебелина за да се мариноват и сготвят едновременно.
Сложете ги в купа, пресовайте скилидките чесън, обелете от кората и настържете на много ситно ренде джинджифила и добавете 2 с.л. оризово олио и соевия сос като отделите 2 с.л. от него за зеленчуците.
Разбъркайте и оставете да се мариноват докато си приготвите зеленчуците.
Морковите направете на спагети с помощта на спиралайзер - моят избор да избегна въглехидратите, зелените пиперки почистете и нарежете по дължина на ивички , а главата лук на полумесеци.


В подходящ тиган уок или както в случая използвам слоуп тиган, сложете пилешкото и го запържете до получаване на кафяв загар от всички страни.
Тиганът задължително трябва да е много добре загрят за да се получи така наречото stir fry или сухо пържене,което е от една страна много бързо , а от друга супер здравословно.
Отделете в чиния вече готовото пилешко и в същия тиган добавете останалото оризово олио и след няколко секунди морковените спагети и останалите зеленчуци.
Подправете със соевия сос.


Разбърквайте непрекъснато,защото се готвят буквално за минути като задължително трябва да останат леко хрупкави .
Добавете и пилешкото като ако са се отцедили някакви сокове от него не трябва да се слага.
Разбъркайте още няколко пъти и поднесете веднага поръсени със сусам и ако обичате пикантно добавете лют сос Табаско.
Добър Апетит!







петък, 21 октомври 2016 г.

Кекс с орехи без набухвател

Кекс с орехи без набухвател




Необходими продукти:

6 яйца
5 с.л. олио
1 ч.ч. захар
5 с.л. вода
ванилия
2 ч.ч. брашно

1 ч.л. натурално какао

смлени орехи




за заливката:

100г. натурален шоколад
50г. масло

чаена чаша -250 мл.




Начин на приготвяне:



Разделете белтъците от жълтъците.
Белтъците разбийте на сняг,а жълтъците със захарта.
След това ги смесете като разбърквате с шпатула в една посока, добавете водата, олиото и ванилията, а след това и пресятото брашно.
Разбъркайте докато се усвои цялото количество брашно и се уверете,че не е останало на бучици.
Формата за кекс намазнете с меко масло и поръсете със смлените орехи като трябва да полепнат по всички стени.
Изиспете по-голямата част от сместа ,а в другата добавете какаото и разбъркайте до пълното му усвояване.
Разпределете какаовата смес най-отгоре и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до суха клечка.
След като се е изпекъл охладете и обърнете върху подходяща чиния или поднос.
В малък съд - аз използвам винаги за разтопяване високия тиган на Деличия , защото се загрява много бързо и не изразходвам излишна енергия, и се почиства изключително лесно, разтопете шоколада и маслото и украсете  равномерно кекса.


Поръсете със смлени орехи.
Да Ви е сладко!



източник на рецептата: Соня Данова











петък, 14 октомври 2016 г.

Витаминозна салата с орехи и меден дресинг

Витаминозна салата с орехи и меден дресинг




Необходими продукти:

1 голям морков

1 средна глава ряпа (розова,бяла или черна според Вашият вкус)
1 средно голяма глава цвекло

За дресинга:

2 с.л. мед
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 с.л. зехтин


едро смлени орехови ядки




Начин на приготвяне:

Настържете или нарежете моркова,ряпата и цвеклото.


Аз използвах  спиралайзера на Делимано тъй като за мен е важен колкото вкусът ,толкова и видът на храните,които приготвям и поднасям , а  гостите ми останаха възхитени .


Смесете меда,зехтина и лимоновия сок и разбийте добре с бъркалка за яйца или вилица, няма значение с какво,важното е меда да се разтвори.
Полейте зеленчуците , разбъркайте добре и поръсете с ореховите ядки.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Орехова торта с кафе

Орехова торта с кафе



Необходими продукти:


За блата:

6 яйца

260г. пудра захар
210 г. смлени орехови ядки
150г. брашно
1 1/2 с.л. слънчогледово олио
1 бакпулвер


За крема:

300 мл. течна сладкарска сметана
3 с.л. захар
ванилова есенция


За крема с кафе:

300г. меко масло
300г. пудра захар
1 с,л. прясно мляко
1 с.л. рзтворимо кафе
2 с.л. вода

250г. смлени орехови ядки за покриване на тортата




Начин на приготвяне:

За блатовете разбийте яйцата на пухкав крем заедно със захарта.
Прибавете олиото,брашното и бакпулвера.
Разбъркайте добре и прибавете ореховите ядки - смлени или леко натрошени в зависимост колко искате да се усещат.
Сложете сместа в тава с подвижен ринг, намаслена и набрашнена и изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути като пробвате дали е готов с дървен шиш точно в средата и съответно ако е сух и няма течна смес по него можете да изваждате и охлаждате.
Охладете блата и разрежете на 3 равни части.
За крема разбийте сметаната с есенцията и захарта до получаване на твърд крем като отделите малка част за украса отгоре.
Намажете върху всеки блат обилно количество от него. 



Кафения крем пригответе като разбийте маслото с пудрата захар.
В касерола или малък съд сложете млякото,водата и кафето на умерена температура и като се смесят добавете на тънка струйка към маслото и захарта като разбивате непрекъснато с миксер.
Покрийте тортата с кафеения крем , а отгоре и отстрани поръсете с орехите.
Украсете със сметана и орехови ядки и поставете в хладилник поне за 2 часа.
Да Ви е сладко!


източник 24 kitchen

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







събота, 1 октомври 2016 г.

Салата с моркови,сирене и чесън

Салата с моркови,сирене и чесън



Необходими продукти:

3 средни по големина моркови
1-2 скилидки чесън
150г. майонеза
100г. сирене


Начин на приготвяне:


Настържете морковите на ситно ренде.
Поставете ги в купа и към тях прибавете натрошеното сирене, майонезата (направих такава без яйца,рецептата можете да видите ТУК или си направете разбира се, ако държите Вие да си я приготвите такава с яйца -рецептата можете да видите ТУК) , скилидките чесън - счукани или пресовани и малко сол ако е необходимо.


Разбъркайте добре .
Трябва да се получи идеален баланс между продуктите т.е. да не бъде нито твърде течна ,нито твърде суха.
Тази салата е идеална за всеки сезон,лека е и се приготвя светкавично.
Рецептата е почерпена от блога на страхотната кулинарка Нели Йонева , приготвям я за втори път,но първия път изчезна мигновено и не можах да я снимам и съответно включа в блога си.
Нелче ,благодаря ти <3 



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...