сряда, 30 ноември 2016 г.

Хляб изпечен в йенски съд


Хляб  изпечен в йенски съд 



Хляба изпечен в йенски съд е изключително вкусен , става тип селски като тези от онези от едно време, които бяха с хубава хрупкава коричка и много мека вътрешност.
Подходящ е както да се напълни с нещо например ако си приготвяте Разложка бохча , така и да си го нарежете, но най-вкусен е направо начупен поръсен с шарена сол.




Продукти:


300мл. топла вода
1 пакетче суха мая или 15г. прясна мая за хляб
1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. захар
3 ч.ч. с вместимост 250 мл. брашно

3 с.л. олио 


Приготвяне:


От горепосочените продукти омесете тесто,което е средно меко и задължително не трябва да лепне.
Поставете го в купа намазана с мазнина, намажете го отгоре също с мазнина и го покрийте с кърпа.
Така оставете да си почине на топло докато удвои обема си.
Йенския съд намажете хубаво с мазнина  и внимателно преместете втасалото тесто в него.



Не го мачкайте за да не излезе въздуха при втасването.
Сложете капака и поставете в студена фурна.
Включете на 200 градуса .
Наблюдавайте хляба и като видите ,че придобива тъмнокафяв цвят махнете капака и намалете градусите на 180.


Печете още 10 минути.
Извадете хлебчето и го поставете върху решетка да се охлади.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК








вторник, 29 ноември 2016 г.

Коледни джинджифилови сладки

Коледни джинджифилови сладки



Продукти:

2 1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. меко масло
1 голямо яйце
2 ч.л. джинджифил на прах
2 ч.л. канела на прах
1/4 ч.л. карамфил смлян
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. захар + 3 с.л за поръсване
1/2 ч.ч. светло-кафява захар
ванилова есенция
1/4 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб


Начин на приготвяне:

В купа смесете брашното,содата, канелата, джинджифила,солта, карамфила и индийското орехче.
Разбъракйте много добре.


Отделно в купа  разбийте с миксер маслото и 1/2 ч.ч. захар.
Трябва да се получи като крем.
След това добавете ванилията,яйцето и сухите подправки.
Получава се ронливо тесто , което покрийте с фолио и оставете да си почине за 1 час.


Загрейте фурната на 180 градуса.
От сместа с помощта на чаена лъжичка загребете, направете на топче и подредете в тавичка с пласт хартия за печене като отгоре ги сплескате леко.


Печете 15 мин.
Охладете върху решетка и приберете в кутия с капак.
От тази доза ми излязоха 40 бр.



Тези сладки първоначално подобно на джинджифиловите човечета са твърдички и след ден - два омекват,но въпреки това у дома се изяждат мигновено и често не остават до третия ден.
Да Ви е сладко!
Украсете по Ваше желание и въобръжение!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

























Празеник

Празеник


Продукти за тестото:

1 яйце
1/2 ч.л. сол
1/2 ч,л. захар
1 пакетче суха мая ( 15г. свежа мая)
200мл. топла вода 
3 с.л. олио 

брашно колкото поеме до средно меко нелепкаво тесто ( около  3 ч.ч. )

за плънката:


1 голям стрък праз-лук
сирене за поръсване
 100 мл. олио
сол


олио за намазване на тавата


за намазване:

1 яйце
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио



Приготвяне:


Замесваме тестото и го оставяме на топло докато удвои обема си.
През това време нарязвам праза на тънки кръгчета и го задушаваме в олиото в плитка тенджера.


Посоляваме ,но малко ,защото ще добавим и сирене.
След като се е удвоило обема си го разделяме на две равни части.


Разточваме на пласт не по-дебел от сантиметър, намазваме тавичката в маснина, слагаме тестото , разпределяме задушения праз отгоре след което поръсваме отново равномерно с натрошено сирене.
Разточваме отново с дебелина сантиметър и другата част от тестото, слагаме я най-отгоре кто хубаво подпъхвме по краищата на тавичката за да не се вижда плънката.
Разбийте яйцето с киселото мляко и олиото и с получения крем намажете най-отгоре .


Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто кафяв цвят.
Охладете, нарежете и поднесете!
Рецептата я научих благодарение на моята съседка, Тони.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






петък, 25 ноември 2016 г.

Коледно предястие "шишарки"

Коледно предястие "шишарки"


Продукти:

250г. крема сирене
150г. майонеза (отново препоръчвам да си приготвите домашна )
200г. шунка 
снопче див лук (може и обикновен пресен,но много ситно нарязан)
сол,черен пипер на вкус

около 200г. бадеми 
клонки розмарин за украса

Приготвяне:

Нарежете на ситно шунката и лука .
Майонезата разбъркайте с крема сиренето до получаване на гладък крем.
Разбъркайте всички продукти и оставете за 30 минути в хладилник да се стегне разядката , след това извадете сместа и в подходяща чиния я оформете на две продълговати форми .
Забучете бадемите като "люспички" , а ако искате да имате подобен на заскрежен ефект използвайте осолени изпечени бадеми.
Украсете с клонки розмарин около оформените вече шишарки.
Тази разядка е идеална за намазване върху малки хлебчета солени бисквитки или някакъв тип хлебни канапенца.
Добър апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК





сряда, 23 ноември 2016 г.

Домашен хляб с кисело мляко и много въздух


Домашен хляб с кисело мляко и много въздух



Необходими продукти:


500 мл. топла вода
30 г. жива мая или 15 г. суха мая (ползвам от тези на пакетчена с марката на Кауфланд ,която за мен е най-сполучлива)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
6 с.л. разтопено масло
6 с.л. кисело мляко (пълни)
Брашно около килограм или до получаване на нелепнещо средно меко тесто



Начин на приготвяне:


В малко топла вода разтворете маята ( ако ползвате свежа, ако не може и да пропуснете този процес с втасването аз лично не го правя тъй като използвам само суха на пакетчета мая)

, сложете захарта и малко брашно.
Разбъркайте до гъста кашичка и оставете да втаса докато се получат балончета и самата смес се надигне, а това става след около 5 минути.
Пресейте брашното направете кладенче в него и сложете шупналата мая, остатъка от водата, разтопеното масло,киселото мляко и солта и започнете малко по малко да забърквате тестото, а като се получи по-твърда смес го доизмесете като добавяте по малко още брашно до получаване на средно меко тесто.
Разбира се не е никакъв проблем и да го пуснете в домашната хлебопекарна на функция "Тесто".
Сложете го в купа или друг подходящ съд ,добре намазнена с олио като намазните и тестото отгоре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло докато си удвои обема.


След като това стане преместете тестото върху набрашнен плот и разделете на две части.
Оформете на две кръгли хлебчета и оставете повторно да втасат за 20 минутки отново на топло.
Изпекох ги едно по едно като използвах кръглата тава на Делимано, тъй като изпича равномерно и е с незалепващо покритие,затова е предпочитана от мен за печене на тестени изделия.
През това време загрейте фурната на 200 градуса без вентилатор или на 180 градуса с вентилатор.
Преди да сложите във фурната хлебчетата намажете с разтопено масло, направете няколко разреза с остър нож и сложете да печете до получаване на златист загар отгоре и отдолу,
Охладете върху решетка и чак тогава нарежете на филийки.


Ще забележите ,че тези хлебчета са с много балончета т.е. са с много въздух.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК















Френска салата

Френска салата



Необходими продукти:

1 кг. картофи или 5 средни картофа
5 яйца
200г. майонеза (вижте как да си направите домашна ТУК)
400г. кисело мляко (голям опаковка)

100г. кашкавал/ сирене





Начин на приготвяне:



В плитка тенджерка сварете картофите.
След това ги охладете и обелете.



Изхвърлете водата, сложете студена в същата тенджерка ,посолете и като заври водата 
сварете яйцата до твърдост за 5-7 минути аз понякога и 10 ги оставям ,охладете в студена вода и облете от черупката.
Майонезата и киселото мляко смесете и овкусете на вкус.
В дълбока купа настържете пласт картофи, покрийте с млечния сос , настържете пласт кашкавал , отгоре яйца и покрийте със сос.
Така редувайте докато свършат продуктите като завършите със сос, пласт настърган кашкавал и сварени яйца.
Можете да подредите салатата и на пластове с помощта на ринг за торта, която стои изключително красиво и ефектно .
Направих и двата варианта Вие преценете кой ще си харесате.
Тази салата е изключително лека въпреки продуктите, които съдържа и е много вкусна.
Добър Апетит!

рецептата е адаптирана от ТУК


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






понеделник, 21 ноември 2016 г.

Домашни маслени бисквитки с орехи

Домашни маслени бисквитки с орехи




Необходими продукти:

1 ч.ч. брашно
3 с.л. с връх пудра захар
1 ч.ч. смлени орехови ядки
125г. краве масло
1 ванилия

щипка сол

чаената чаша е с вместимост 250 мл.



Начин на приготвяне:


Разбъркайте всички съставки с помощта на кухненски робот ,блендер или миксер и с чаена лъжичка загребвайте от сместа.
Оформете на топчета , а след това леко сплескайте.
Подредете върху тава с пласт хартия за печене или силиконова подложка за печене и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути или докато се зачервят леко отгоре.


Оставете да се охладят и гарнирайте по желание.
Аз ги напръсках с разтопен натурален шоколад.
Това са супер лесни и експресни домашни бисквитки, много хрупкави и богати на вкус.
Приготвят се за 30 минути като включваме и времето за изпичане и ще получите 28 бр.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...