събота, 14 януари 2017 г.

Домашна паста


Домашна паста

У дома сме фенове на пастата разбира се, ясно е и на домашното готвене,което за моя радост напоследък стана и модерно и все повече хора предпочитат сами да приготвят храната си.
Естествено започнах да търся рецепта и начини да си я приготвя като наблегнах на видео рецептите тъй като много исках да се науча и това да правя.
Много пъти съм споменавала,че съм огромен фен на Джейми Оливър и разбира се, потърсих веднага рецета за паста на Дженаро (италианецът , с когото готви в предавания и е съсобственик на верига италиански ресторанти)
Той сложи за порция 1 яйце, 75г. брашно и 25г. пшеничен грис - направих го , да ама не, изобщо не стана, и как ще стане като аз съм си нямала и представа,че брашното било специално италианско.
Взех да търся из веригите магазини и няма и няма такова и се оказа,че само от сайтове може да се поръча.
Започнах да търся алтернативи и тъй като на всички пакети за паста пише "от твърда пшеница" просто увеличих пшеничния грис и взе,че се получи уникален резултат.
Ако не разполагате със специално брашно опитайте тази рецепта и Ви обещавам,че вкусът на домашна паста ще Ви завладее.


Продукти за 4 порции:

4 яйца най-добре от свободно отглеждани кокошки ,защото така тестото става наситено жълто
250 г. пшеничен грис
150 г. бяло пшенично брашно (ползвах София Мел) 
1/2 ч.л. качествен зехтин


Приготвяне:

Омесете тесто от посочените продукти като трябва да се получи нелепкаво средно твърдо тесто.
При мен леко лепнеше и понеже го омесих в миксера с куката като приставка буквално посолих два пъти с брашно и спря да лепне.
Ако използвате като мен миксер оставете на ниска степен за 15 минутки да се бърка, иначе можете и в машина за хляб да си го приготвите като в повечето случаи има такава програма "паста" , която е също 15-минутна.
Разбира се и на ръка можете да си го измесите като сложите брашното и гриса в купа , направите кладенче и сложите яйцата и зехтина и малко по малко започнете да пощипвате с пръсти и така лека полека да си омесите топка тесто.
Сложете във фолио за свежо съхранение и оставете да почине в хладилника поне за 30 минутки най-добре за час.
Като го извадите оставете да се отпусне за 10 минути на стайна температура.
Разделете топката тесто на 4 с нож, набрашнете с малко брашно кухненския плот и разточете.
Ако имате машинка леко набрашнете приставката валяк т.е. гладката приставка и започнете с най-дебелата при мен е 6 след това на получилата се лента съберете срещуположните краища в средата и отново минете през валяка набрашнете малко тестото и отново повторете със събирането на краищата.
Като получите хубава хладка лента тесто можете да преминете към по-тънко т.е. 6-ца след това минете 2 пъти лентата и свалете на 5.
Ще получите дълга тънка лента,която разрежете на 3 равни части.
Ако желаете минете през приставката за талиатели или спагети ,изобщо оформлението зависи изцяло от Вас и това какво искате да приготвите.Водата трябва да ври и да е много добре посолена, пускате пастата и след 2 максимум 3 минути е готова.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК4 коментара:

Мая Борисова каза...

Здравейте :) Имам желание да направя домашна паста по вашата рецепта, но нямам такава преса. Обмислям да я разточа на ръка и да я нарежа с нов като талиатели. Смятате ли, че ще е проблем? Може би въпроса ми изглежда глуповат, но ще ми е за пръв път и съм несигурна в себе си. :)

Елена Димитрова каза...

Разбира се,че ще стане! И аз наскоро си купих пресата, но преди това също като Вас на ръка разточвах

Мая Борисова каза...

Здравейте, отново! Направих вашата рецепта и се получи! Благодаря Ви!

Елена Димитрова каза...

Здраейте!
Радвам се и се надявам да сте си похапнали вкусничко!
Поздрави!