Идеи за трапезата на Бъдни вечер

КОЛЕДНИ СЛАДКИ

Идеи за Коледната трапеза

вторник, 31 януари 2017 г.

Захващане на квас

Захващане на квас




Съставки:

Чиста суха купа или буркан
2 с.л. с връх пълнозърнесто брашно
Около 100мл. топла вода ,но не гореща
Тензух и ластик


Приготвяне:

В купата или буркана сложете брашното и като бъркате непрекъснато добавете водата.
Търсим консистенцията на кексовото тесто.
Някои използват отвари,дестилирани води,изворни води и т.н.,но аз го приготвих именно с чешмяна вода.
От година се мъча да захвана по рецепти по грамажи не става и не става до сега.
Също така пише,че не трябвало да се бърка с метален предмет ,а аз именно с вилица разбивах и пак стана.
Сложете върху купата или буркана тензух и захванете с ластика за да не се размести и напраши кваса.
Поставете в отопляема стая, моята кухня е с около 20 градуса постоянна температура и ми се получи иначе се бави самото събуждане на бактериите и ще са Ви необходими повече дни.

Още на следващия ден се бяха образували мехурчета

ДЕН 2


 и следва второто захранване ,който отново направих с 2 с.л. пълнозърнесто брашно и топла вода,отново бъркате и се стремите консистенцията да е гъста.
Ако прекалено много "бухне" живият квас преди поредното захранване изхвърлете половината му количество.

Квасът е готов за ползване на 4-тия ден.

ДЕН 4 

От него се взема 150-200г. колкото Ви е необходим за рецептата,която ще изпълнявате и отново захранвате,а ако искате да го "приспите" го поставете в хладилник и ще спре процеса на шупване.Така ще имате под ръка и винаги можете да го съживите като поставите на стайна температура и го захраните.

По този начин можете да го поддържате с години!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






сряда, 25 януари 2017 г.

Баварска картофена салата

Баварска картофена салата



Продукти:

500г, картофи
1 връзка репички ( 5-6 броя)
1 връзка пресен лук ( 1 главичка червен стар лук)
зелена салата


За соса:

3 с.л. олио/зехтин
1 с.л. горчица
сока на един лимон
сол,черен пипер на вкус
1-2 скилидки чесън



Приготвяне:


Обелете и нарежете на шайби картофите.
Сварете ги в подсолена вода и ги отцедете като запазите водата, в която са се варили.


Отделете от сварените шайби колкото един картоф в купа и добавете около 200 мл. от водата , скилидките чесън сока от лимона ,горчицата,зехтина, сол и черен пипер.
Пасирайте соса, като можете да го направите с по-малко вода или повече в зависимост от това ,каква гъстота искате да има.
В купа сложете сварените картофи, нарязания пресен лук и репичките на шайби.
Разбъркайте и залейте със соса.
Поднесете салатата върху канапе от зелена салата.
Добър Апетит!

Рецептата е базирана от тази на Yoly







четвъртък, 19 януари 2017 г.

Гъби с ориз на фурна

Гъби с ориз на фурна

Вкусно основно ястие или перфектната гарнитура Вие си решете!




Продукти:

2 ч.ч. бял бисерен ориз
1 голяма глава лук
400г. по-дребни печурки
чубрица
сол
растително олио
5 ч.ч. зеленчуков / гъбен бульон или вода


Приготвяне:


Нарежете на ситно лука.
Гъбите измийте с грапавата страна на обикновена гъбичка за миене на съдове (отделила съм си една ,която ползвам единствено за почистване на плодове и зеленчуци), и ги сложете върху някаква хавлиена кърпа или хартия за да попие излишната вода.


Нарежете гъбите на 2 или на 4 според големината им.
Измийте много добре ориза, така,че да се измие излишното нишесте.
В дълбок тиган сложете олиото да се сгорещи на умерена температура и след като това стане сложете лука.
След като се задуши сложете гъбите , разбъркайте добре и след това добавете ориза.
Трябва много добре да са омазнени продуктите и чак след това добавете 2 ч.ч. от бульона или водата .
Аз сложих вода и 2 кубчета гъбен бульон на Пикантина и стана невероятен на вкус.
След като видите,че се надува и започва да се сварява добавете още една чаена чаша вода или бульон.
Поръсете обилно с чубрица, посолете ако е необходимо,.
Прехвърлете ориза в тавичка с останалите 2 ч.ч. вода и сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор или 200 градуса без вентилатор.
Печете до тогава докато се поеме 90 % от течността ,но все пак трябва да остане леко влажен,защото като се охлади се стяга и така няма да получите твърд ориз с коричка и можете да консумирате и на следващия ден и ще е в същия перфектен вид.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК








сряда, 18 януари 2017 г.

Котешки езичета

Котешки езичета




Продукти:

2 средно големи яйца
140г. захар
140г. брашно
ванилия 


Приготвяне:


Разбийте на пухкав крем яйцата със захарта , а след това добавете брашното и ванилията.
Разбийте много добре сместа.
Върху тавичка с хартия за печене с помощта на пош с накрайник оформете дълги линии.
Печете в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор и 160 с вентилатор за около 10 минути или докато забележите леко порозовяване в двата им края.
Извадете и охладете, а ако оставите повече във фурната ще станат много твърди.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



събота, 14 януари 2017 г.

Домашна паста


Домашна паста

У дома сме фенове на пастата разбира се, ясно е и на домашното готвене,което за моя радост напоследък стана и модерно и все повече хора предпочитат сами да приготвят храната си.
Естествено започнах да търся рецепта и начини да си я приготвя като наблегнах на видео рецептите тъй като много исках да се науча и това да правя.
Много пъти съм споменавала,че съм огромен фен на Джейми Оливър и разбира се, потърсих веднага рецета за паста на Дженаро (италианецът , с когото готви в предавания и е съсобственик на верига италиански ресторанти)
Той сложи за порция 1 яйце, 75г. брашно и 25г. пшеничен грис - направих го , да ама не, изобщо не стана, и как ще стане като аз съм си нямала и представа,че брашното било специално италианско.
Взех да търся из веригите магазини и няма и няма такова и се оказа,че само от сайтове може да се поръча.
Започнах да търся алтернативи и тъй като на всички пакети за паста пише "от твърда пшеница" просто увеличих пшеничния грис и взе,че се получи уникален резултат.
Ако не разполагате със специално брашно опитайте тази рецепта и Ви обещавам,че вкусът на домашна паста ще Ви завладее.




Продукти за 4 порции:

4 яйца най-добре от свободно отглеждани кокошки ,защото така тестото става наситено жълто
250 г. пшеничен грис
150 г. бяло пшенично брашно (ползвах София Мел) 
1/2 ч.л. качествен зехтин


Приготвяне:

Омесете тесто от посочените продукти като трябва да се получи не лепкаво средно твърдо тесто.
При мен леко лепнеше и понеже го омесих в миксера с куката като приставка буквално посолих два пъти с брашно и спря да лепне.
Ако използвате като мен миксер оставете на ниска степен за 15 минутки да се бърка, иначе можете и в машина за хляб да си го приготвите като в повечето случаи има такава програма "паста" , която е също 15-минутна.
Разбира се и на ръка можете да си го измесите като сложите брашното и гриса в купа , направите кладенче и сложите яйцата и зехтина и малко по малко започнете да пощипвате с пръсти и така лека полека да си омесите топка тесто.
Сложете във фолио за свежо съхранение и оставете да почине в хладилника поне за 30 минутки най-добре за час.
Като го извадите оставете да се отпусне за 10 минути на стайна температура.




Разделете топката тесто на 4 с нож, набрашнете с малко брашно кухненския плот и разточете.
Ако имате машинка леко набрашнете приставката валяк т.е. гладката приставка и започнете с най-дебелата при мен е 6 след това на получилата се лента съберете срещуположните краища в средата и отново минете през валяка набрашнете малко тестото и отново повторете със събирането на краищата.




Като получите хубава хладка лента тесто можете да преминете към по-тънко т.е. 6-ца след това минете 2 пъти лентата и свалете на 5.
Ще получите дълга тънка лента,която разрежете на 3 равни части.




Ако желаете минете през приставката за талиатели или спагети ,изобщо оформлението зависи изцяло от Вас и това какво искате да приготвите.



Водата трябва да ври и да е много добре посолена, пускате пастата и след 2 максимум 3 минути е готова.
Тенджерата,която използвате трябва да е достатъчно голяма,тъй като трябва да има достатъчно вода за да не се слепне от нишестето пастата.
Използвах Стоун Ледженд Кук & Бейк тенджера тъй като освен,че е достатъчно голяма можете да използвате и Стоун Ледженд капак с отвори за отцеждане,който й пасва идеално, а и все пак ще отцеждаме пастата. 



 
  
 

Отцедете пастата и оставете в тенджерата Стоун Ледженд Кук & Бейк като само добавите соса,който правим в дълбок тиган и разбъркайте добре.
У дома най-много предпочитаме сос Болонезе.
Първоначално е леко течен,но след като се охлади се стяга от естественото съдържание на нишесте в пастата и затова е много важно само да я отцедим без да я мием


Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



петък, 13 януари 2017 г.

Оригиналният сос за дюнери

Оригиналният сос за дюнери




Близо до вкъщи във Варна има една дюнерджийница където правят наистина божествени дюнери.
На всеки,който обича тази храна му се е случвало да попадне на дюнери,които изобщо не стават и има огромна разлика,но разликата е в човека,който ги прави,който подбира продуктите и ги съчетава т.е. от дюнерджията.
И такааа обаче както казах до нас правят страхотни дюнери,а сосът - просто нямам думи невероятен.
Започнах да гадая веднъж купих ,втори път и заприказвахме се и измъкнах тайната съставка ей така в непринуден разговор без да съм показвала,че точно това ме интересува.
Истината е, че всички пазят в тайна съставките на най-вървежните им ястия ,но като ценител на домашната храна ,където и да отида се стремя да разбера какво има в ястието, което ми е харесало и винаги ама винаги намирам начин да получа тази информация.
И така тайната съставка е картофено пюре - ей това е.
Естествено малко предубедено тръгнах към приготвянето на соса ,но като го направих просто беше 1:1 с този в дюнерджийницата. Не можете да си представите колко се зарадвах и в каква еуфория изпаднах.
Направете го задължително и няма да съжалявате като вече го правя като добавка на печени меса или на пържени картофки.





Ето и съставките:


250г. майонеза (разбира се домашна си приготвих рецептата ТУК)
250г. гъсто кисело мляко с висок процент масленост
3 с.л. с връх картофено пюре ,но не на прах,а на люспи
(можете да замените с един голям сварен пасиран картоф)
5 скилидки чесън (според вкуса си сложете чесън)
сол на вкус




Приготвяне:

Сложете в блендер или чопър всички съставки като пояснявам,че ако не искате да усещате едри частици чесън го пресовайте.



Разбийте докато всички съставки се споят и приберете за 30 минутки в хладилник.
Нужно е да престои соса за да може картофеното пюре да поеме от соса и така да го сгъсти както съм показала на снимката за да добиете представа за консистенцията.
Прибавете го и гарнирайте с него каквото решите , а аз гарантирам,че ще Ви хареса на 200%.
Често приготвям домашни дюнери с домашно приготвени плоски питки (вижте ТУК) и Ви съветвам и Вие да го правите ,защото така знаете на 100% какво сте сложили и как сте го приготвили,а и в домашните дюнери можете да сложите вскякави комбинации от меса и съставки,които обичате.

Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



вторник, 10 януари 2017 г.

Хляб като от пекарна

Хляб като от пекарна




Съставки:

3 ч.ч. бяло пшенично брашно (чашите са с вместимост от 250мл.)
300 мл. топла вода
15г. суха мая за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
3 с.л. олио /зехтин



Приготвяне:

В купа сложете сухите съставки .
Разбъркайте добре и направете кладенче в средата.
Сипете водата,която е най-добре да е с температура 30 градуса.
С дървена лъжица започнете да бъркате и като получите лепкава топка ,прехвърлете върху набрашнен плот и доомесете.
Ако брашното,което използвате е твърде фино може да се наложи да добавите още 1-2 пълни супени лъжици , аз използвам София Мел класик и трябваше да добавя.
Тестото,което трябва да получите е гладко и еластично.
Сложете в купа предварително мазана с олио и покрийте с кърпа.


Във фурната сложете най-отдолу празна тавичка, загрейте на 50 градуса и като достигне тази температура изключете.
Сложете купата с тестото на скарата на  средно ниво , а отдолу във фурната сипете 500 мл. вряща вода.
Затворете фурната ,не отваряйте в никакъв случай и оставете тестото да втасва на пара точно както в пекарните за 1 час.
Не премахвайте кърпата за да не се получи коричка най-отгоре.
След като е втасало тестото прехвърлете без да мачкате и натискате върху набрашнен плот, разделете на 4  части с помощта на нож и оформете на топки , ако искате да направите багети, на две , ако искате да направите две по-големи хлебчета или на 6 топки за индивидуални хлебчета.
Оставете за още 15-20 минути да втасат покрити отново с кърпа този път на кухненския плот или на тавичка както ви е удобно.
След като са се отпуснали с намаслени ръце леко разтеглете и разточете в продълговата форма.
Навийте внимателно на рулце като започнете от тясната част и внимавате да не натискате за да се получи перфектна форма.
Сложете в тавичка с хартия за печене и отново покрийте с кърпа като този път оставете да втасат за 50 минути.
Идеята на толкова много поетапно втасване е да се вкара максимално много въздух и да станат пухкави.


След това напръскайте с вода (най-добре в пулверизатор) ,направете няколко разреза  и сложете в предварително загрята на 230 градуса фурна ( 210 градуса + вентилатор) като предварително сложите тавичка да се загрява заедно с фурната и като слагате хлебчетата напръскайте с пулверизатора по стените на фурната за да се получи пара.
Уверете се, че тавичката няма да остане без вода тъй като от високата температура бързо се изпарява.
Печете 20 минути до получаване на златист загар.
Махнете тавичката и печете още 10 минути за да добие същия загар и отдолу.
Охладете върху решетка.
Повярвайте ми заслужават си всичките процеси.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК




И тъй като по тази рецепта правя от доста време хляба прилагам и снимки за цял хляб и ето как изглежда той:










сряда, 4 януари 2017 г.

Бисквитени бонбони с орехи

Бисквитени бонбони с орехи 



Продукти:

150г. какови бисквити (използвах от по-меките Закуска)
150г. сурови орехови ядки
160г. меко краве масло
2 пълни с.л. пудра захар
1 с.л. натурално какао 
есенция ром




Приготвяне:

Тези бонбони се приготвят експресно като в кухненски робот или блендер сложите всички съставки и ги смелите, а накрая сложете и разтопеното масло и есенцията ром (разбира се, ако пожелаете можете да сложите есенция ванилия или друг аромат по желание.


С помощта на чаена лъжичка загребвайте и с длан оформете на топчета.
Охладете за да се стегне маслото и поднесете.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...