Идеи за трапезата на Бъдни вечер

КОЛЕДНИ СЛАДКИ

Идеи за Коледната трапеза

понеделник, 10 август 2015 г.

Картофи "ветрило" с чесън и розмарин


Картофи "ветрило"  с чесън и розмарин

Обожавам картофите, защото могат да се правят толкова ястия с тях и често ги приготвям.
най-любими са ми хрупкавите печени чеснови картофи, пикантните картофи по селски, печените картофи с чесън и розмарин ,пресните картофки с копър, а за основни често приготвям и пълнени картофи и "сметанови" картофи с пилешко , както и запеканки с хрупкава коричка.
Днес ще Ви представя рецептата,която видях в един клип ,който обикаляше кулинарните групи във Фейсбук,но тъй като не можах да я намеря я направих по памет и станаха страхотни.
Ето я и нея:



Необходими продукти:

5-6 средни картофа
5 с.л. зехтин
20г. краве масло
морска сол
черен пипер
2 скилидки чесън 
клонка розмарин




Начин на приготвяне:

Ако картофите Ви са тънка кожа както бяха  моите ги измийте добре.
Сложете ги на дъска и от двете им страни сложете по един прибор аз използвах нож.
Направете разрези до където спре ножа т.е. не срязвайте до долу, за да получим ефекна на ветрилото.
Така нарежете всички картофи.
Сложете ги в подходяща тавичка .
В тиган сгорещете зехтина и пуснете в него скилидките чесън и клонката розмарин и разбъркайте за 10-15 сек. просто докато си пуснат аромата и се освободят етеричните масла от листата на розмарина.
С лъжичка полейте всеки картоф с ароматния зехтин.
Не изхвърляйте скилидките чесън и клонката розмарин- те ще ни трябват за по-късно.
Трябва да имате по 1 с.л. за всеки.
Поръсете с морска сол и черен пипер.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за  60 мин.
Ако фурната Ви е смалък обем печете на 180 градуса за около 40 мин. или просто проверявайте кога са изпечени.



Извадете от фурната и оставете на страна докато приготвите ароматното масло.
В същия тиган със същите скилидки чесън и розмарин , разтопете маслото.
При печенето картофите са се "разтворили" и точно между пластовете полейте отново с по лъжичка от ароматното масло.
Посолете отново със сол и поднесете.
Дали ще използвате като основно или ще прибавите просто като гарнитура, тези картофки са толкова ефектни, ароматни и вкусни,че просто си заслужава да ги направите.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 









Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...